Menu
Webshop

Bijenvrienden

Tuinplanten van de maand juli

Een groene tuin is natuurlijk een feest voor jou, het is heerlijk om naar te kijken of om er doorheen te lopen en te ontspannen. Daarnaast is een groene tuin goed voor de omgeving, het is namelijk een walhalla voor vlinders, bijen en hommels. Deze beestjes hebben het namelijk zwaar door onder andere de intensieve landbouw en de verstedelijking. Daarom is het goed om ze een handje te helpen.

Er zijn veel bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en hommels. Deze maand staan er vijf in de schijnwerpers. Dit zijn de dropplant, stokroos, anemoon, het Zeeuws knoopje en het duizendblad.

Dropplant (Agastache)

De dropplant heeft zijn naam te danken aan de geur die hij verspreidt. Deze plant smaakt echter meer naar anijs dan naar drop. Deze plant is overgekomen uit Noord-Amerika, maar komt ook voor in China en Japan. Deze plant bloeit met prachtige paarsblauwe bloemetjes, maar er zijn ook oranje en rode cultivars verkrijgbaar. De dropplant is niet alleen populair onder insecten, in het najaar zullen er ook veel vogels op af komen.

Stokroos (Alcea)

De stokroos komt uit landen aan de oostkust van de Middellandse Zee. Het is een elegante, sierlijke plant die 2 tot 3 meter hoog kan worden. De bloemen van deze plant zijn enorm en komen in verschillende kleuren voor, zo er stokrozen met rode en witte bloemen, maar ook allerlei pasteltinten. Deze plant vormt elke muur of schutting om tot een resort voor bijen en vlinders. De stokroos is zowel enkel- als dubbelbloemig verkrijgbaar.

Anemoon (Anemone)

De anemoon komt voornamelijk voor in gematigde gebieden op het noordelijk halfrond. Hier valt hij flink op met zijn schitterende roze, witte, lila of purperen bloemen en zijn nog mooiere hart, wat groen, geel of theatraal zwart van kleur is. Met deze prachtplant wordt de tuin nóg spannender.

Zeeuws Knoopje (Astrantia)

Het Zeeuws Knoopje komt oorspronkelijk uit bergachtige gebieden in Europa, zoals de Alpen en de Pyreneeën, en dus niet uit Zeeland zoals de naam doet vermoeden. Deze plant heeft prachtige rode, roze of witte bloemen die in de zomer bloeien. Ze lijken op een bloeiend speldenkussen in een ster.

Duizendblad (Achilla)

Het duizendblad ruikt een beetje naar kamille. De platte bloemschermen deinen rustig in de wind. Deze bloemetjes komen voor in verschillende vrolijke kleuren, zoals geel, roze, paars en wit. De twee meest voorkomende vormen van het duizendblad zijn de filipendulina en de millefolium die beiden een sterk ingesneden blad hebben.

Verzorging

  • De meeste bijenvrienden staan graag in de zon of halfschaduw, alleen de stokroos staat graag tegen een muur of schutting in de volle zon.
  • Het Zeeuws knoopje en duizendblad hebben graag een goed doorlatende grond, de anderen houden wat meer van natte wortels.
  • Uitgebloeide bloemen wegknippen zorgt ervoor dat de bijenvrienden meer energie overhouden en er beter uitzien.
  • Afgezien van de dropplant krijgen de bijenvrienden graag wat extra voeding in de groei- en bloeiperiode.
  • Verdord blad kan gewoon aan de plant blijven zitten, dit beschermt namelijk tegen kou en staat mooi als er rijp of sneeuw op komt.
  • Alle bijenvrienden zijn winterhard, al sterft de bovenkant ’s winters af. Ze gaan dan ondergrond in rust zodat ze in de bloeiperiode weer op kunnen komen. Zo heeft u jarenlang plezier van deze toppers.

 

T7_insectenvrienden_amed_0
T7_insectenvrienden_2_6med
T7_insectenvrienden_10_anemoonmed
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer