Menu
Webshop

Cymbidium

Woonplant van de maand oktober

‘De koning van de orchideeën’, zo wordt de cymbidium ook wel eens genoemd. Deze imposante bijnaam heeft hij te danken aan zijn statige postuur en formaat. Deze orchidee is namelijk een stuk groter dan zijn familieleden. Met zijn tropische uiterlijk steekt hij overal tussenuit. De stengel is moeilijk te zien tussen het oerwoud van bladeren, wat absoluut niet erg is, aangezien de bladeren prachtig zacht en groen zijn. De stengel is bijna topzwaar vanwege alle prachtige bloemen die eraan hangen. Deze rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen zijn uiterst sierlijk en kunnen wekenlang bloeien en geven soms een lichte, aangename geur af.

Oorsprong

De cymbidium ziet er misschien heel tropisch uit, maar dat is hij absoluut niet. Deze orchidee komt uit de Himalaya, waar hij groeit op de zuidhellingen. Dat maakt de plant nog specialer, want zelfs in zo’n barre omgeving, op een rotsachtige en voedselarme bodem, met extreem koude nachten en flink fel licht kan deze plant nog zulke mooie bloemen maken. Er zijn maar weinig planten die hem dat nadoen. Als het al lukt om zulke planten te produceren in zo’n klimaat, dan zal het zeker lukken in een lekker warm woonkamerklimaat.

Soorten

Er zijn veel verschillende kleuren cymbidium verkrijgbaar, zoals rood, paars, geel, roze en bruin, maar ook roomwit en groen. De blaadjes kunnen egaal zijn, maar er zijn ook varianten met vlekjes of zelfs twee kleuren. Daarnaast kan de lipkleur ook verschillen. Het stempelkapje is daarentegen altijd wit. Het duurt bijna vijf jaar totdat de plant van spriet tot bloeiende plant is gegroeid, dit zorgt ervoor dat de volwassen plant een waardevolle, sterke orchidee is. De cymbidium is veelal verkrijgbaar als normale potplant, maar er worden ook mini’s, hangplanten en grootbloemige varianten van aangeboden.

Verzorging

In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft de cymbidium geen luchtwortels, maar een kluit. Dit maakt de verzorging wel iets anders.

  • Voor een gezonde en goed bloeiende cymbidium wordt het aangeraden om hem eens per twee weken te dompelen, een halfuurtje te laten staan en hem na afloop te laten uitlekken.
  • Eens in de vier weken wat plantenvoeding bevordert de bloei.
  • De cymbidium staat graag op een plek waar hij indirect licht opvangt.
  • Als de cymbidium uitgebloeid is, snij dan de bloemstengel eruit. Als je de plant vervolgens koel en licht weg, dan maximaliseer je de kans op een nieuwe stengel.

 

 

W10_cymbidium_2019_3_med
W10_cymbidium_2019_4_2_med
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer