Menu
Webshop

Grootbladige Ficus

Woonplant van de maand september

Ficussen staan bekend als planten met een heleboel kleine blaadjes. Er zijn daarentegen ook Grootbladige varianten van deze kamerplant. Dit zijn grote stoere woonplanten met enorme bladeren die een heel ander silhouet hebben dan de standaard ficus. Deze grote groene plant zorgt daardoor gelijk voor een stoere look in huis.

Naast een ontzettend stoere uitstraling, zorgt de ficus ook voor een betere lucht in de kamer. Natuurlijk verandert de ficus Co2 naar zuurstof zoals elke plant. De grootbladige Ficus doet echter meer. De grote bladeren filteren namelijk schadelijke stoffen uit de lucht, om dit vervolgens naar de wortels te brengen om het af te breken. Daarnaast bevordert de Ficus de luchtvochtigheid. Dit doet de plant door vocht heel geleidelijk te laten verdampen. De Ficus is dus echt een aanwinst voor de leefomgeving.

Herkomst

De ficus komt voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. De Grootbladige Ficus behoort tot de familie van de moerbeien. De naam komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘vijg’. Er zijn verschillende cultivars van de Ficus, waarvan de Lyrata, Elastica en de Cyathistipula de bekendsten zijn.

- De Lyrata is te herkennen aan de vorm van het blad, dit heeft wat weg van een viool. Het blad is daarnaast erg glanzend en heeft grote, opvallende nerven. Deze ficus is zowel als binnenstruik en op stam verkrijgbaar.

- De Elastica heeft effen donkergroene bladeren met fijne nerven die lijken op veren. De bladeren kunnen zo’n 25cm lang worden. Deze plant groeit recht omhoog en neemt weinig ruimte in.

- De Cyathistipula heeft een prachtig donkergroen blad en kan al vroeg in zijn leven vijgjes krijgen. Deze potentiële kamerreus vertakt flink en klimt langs een stok recht omhoog.

Verzorgingstips

  • Standplaats: De Ficus houdt niet van volle zon, zet hem dus in de schaduw of halfschaduw. Verplaats de Ficus liever niet, wennen kost hem veel energie. Als de plant scheef dreigt te groeien, draai hem dan dagelijks een kwartslag.
  • Verzorging: De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan de ficus met minder water leven. Eens in de twee weken kun je wat voeding geven. Af en toe douchen of een zomerse douche geven, dat is goed voor de plant én zijn bladeren
  • Verpotten: Eens per jaar een grotere pot en verse grond zorgt ervoor dat de ficus kan blijven groeien en in goede conditie blijft.
Ficus4
Ficus
Ficus2
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer