Menu
Webshop

Helleborus - Kerstroos

Tuinplant van de maand december

De Helleborus staat ook wel bekend als de Kerstroos en is een echte eyecatcher in je tuin! De plant bloeit namelijk als de meeste tuinplanten hun winterslaap houden, van november tot en met maart. De Helleborus kan goed tegen de vorst. Weliswaar laat hij soms zijn takken wat hangen bij sterke vorst, maar zodra de vorst over is zal de Kerstroos weer fier overeind gaan staan. In de warmere maanden van het jaar kleurt de Helleborus vrolijk groen.

Soorten Helleborus

De Helleborus is in veel gebieden in het wild te vinden. Zo is hij inheems in West-Azië en Zuid- en Midden-Europa. De Kerstroos is dan ook al heel lang bekend bij mensen. In 1400 voor Christus werd er al over geschreven en in de middeleeuwen geloofde men dat de plant boze wintergeesten weghoudt. De populairste Helleborus is de Helleborus niger. Deze soort is geliefd om zijn prachtige witte bloemen die in de winter en het vroege voorjaar mooi afsteken tegen het donkere blad. De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in prachtige kleuren, zoals geel, roze en donkerpaars. Zowel de Helleborus niger als de Helleborus orientalis wordt vooral verkocht rondom de Kerst en is beschikbaar in verschillende formaten van klein tot groot.

Verzorging Helleborus

  • Standplaats: Plaats de Helleborus op een beschutte, maar zonnige plek. Als de Kerstroos in de schaduw staat, worden er namelijk minder bloemen aangemaakt.
  • Water geven: De Kerstroos geeft zelf aan als ze te weinig water heeft. De bladeren gaan namelijk slaphangen zodra ze behoefte heeft aan water. Het is belangrijk om tijdens de vorst geen water te geven.
  • Voeding: Geef de Helleborus een keer in de twee weken wat plantenvoeding voor een extra lange en rijke bloei.

 

In onze Life & Garden winkels kun je het assortiment Helleborussen bekijken en je favoriete soort uitkiezen.

 

T12.helleborus_2018.6
T12_helleborus_mv_12
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer