Menu
Webshop

Indian Summer

Tuinplanten van de maand september

De term Indian Summer hebben we allemaal wel een voorbij horen komen, maar wat houdt het nu specifiek in? Een Indian Summer is het laatste staartje van de zomer. Dit zijn die laatste warme en zonnige dagen eind september tot half november. De warmte en het stralende zonnetje geven een bijzonder mooi contrast met de prachtige herfstkleuren van de bomen, dit alles zorgt voor een heerlijk nazomergevoel. Iedereen wil natuurlijk dit gevoel in de tuin halen, en daarom staan de Indian Summer planten deze maand extra in de schijnwerpers.

Het is september, je bent terug van vakantie, het gewone leven begint weer en je zit weer vaker thuis. Hét perfecte moment om de tuin wat op te fleuren. De trompetbloem, kardinaalsmuts, Japanse lavendelheide, schoonvrucht en pruikenboom zijn daar ideaal voor. Deze planten zijn geheel verschillend, maar ze passen heel goed bij elkaar én een nazomertuin.

Pruikenboom

De Pruikenboom is een kleine boom of heester die prachtige bloem- en vruchtpluimen heeft. Deze pluimen zorgen ervoor dat het lijkt alsof de boom rookpluimen of pruiken heeft, waar de naam pruikenboom ook vandaan komt. Deze heester komt oorspronkelijk voor in een gebied tussen Zuid-Frankrijk en China, wat door Turkije, Oekraïne en het Himalayagebergte loopt. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar, waarvan de Cotinus coggygria de bekendste is.

Schoonvrucht

Schoonvrucht staat vooral bekend om de prachtige paarse besjes die de takken versieren. Deze besjes blijven lang aan de takken, omdat geen vogel ze wil vanwege de bittere smaak. Zo blijven ze tot diep in de winter jouw tuin decoreren. Deze plant vindt zijn oorsprong in Centraal- en West-China, waar het gewend is aan een heftig klimaat, waardoor het Nederlandse klimaat heerlijk zacht voor ze is.

Japanse Lavendelheide

Zoals te verwachten is de Japanse Lavendelheide van oorsprong Japans, hier leeft de heide in de dalen en laaggebergten van het land. Deze lavendelheide is daarnaast ook in de Himalaya te vinden. Er zijn veel verschillende cultivars en kleuren beschikbaar, dus er is een perfecte Japanse Lavendelheide voor iedereen. De meest bekende cultivars zijn  'Debutante', 'Cupido' en 'Forest Flame'. Mocht je op zoek zijn naar een spannende, nieuwe cultivar, dan zijn de  'Bolero', 'Carnaval' en 'Katsura' misschien wat voor jou.

Kardinaalsmuts

De witte, gouden of geelbonte bladeren van de Kardinaalsmuts maken deze heester tot een van de meest bekende heesters. Deze heester is te vinden in Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar. Er zijn veel cultivars, van grijze en gouden 'Emerald Gaiety' en ‘Emerald n Gold’, tot witte zoals de  'Heespierrolino', 'Blondy' en 'Harlequin'.

Trompetbloem

De trompetbloem is een klimplant die zijn naam dankt aan de oranje, rode en gele bloemen die de plant rijkelijk versieren in de bloeiperiode. Er zijn wederom varianten voor elke tuin, of je nou een snelgroeiende grote klimmer zoekt, of juist een kleinere variant voor in een pot zoekt, er is altijd een Trompetbloem voor jou.

Verzorging

  • Standplaats: De Indian Summer planten houden allemaal van een beetje zon, maar een plek in de halfschaduw kunnen ze ook hebben. Het zijn allemaal accentplanten die een beetje ruimte nodig hebben, als je ze die ruimte geeft, komen ze echt goed tot hun recht.
  • Verzorging: Er mag voeding in de grond zitten, maar het water moet wel goed afgevoerd worden. Mesten vlak voor het groeiseizoen en de winter. Geef eens per week de plant een scheut water. 
  • snoeien: Niet teveel snoeien, alleen voor het groeiseizoen in maart.
Indian_summer1
Indian_summer2
Indian_summer
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer