Menu
Webshop

Multifunctionele hagen

Heeft u behoefte aan privacy in uw tuin? Dan is het planten van een haag een goede oplossing. Ze dienen onder meer als erfafscheiding, windkering of om minder fraaie zaken uit het zicht te houden. Denk ook eens aan een haag als rugdekking voor een tuinbank.

Hoeveel planten per meter

Afhankelijk van de grootte van de plant kunt u bepalen hoeveel haagplanten u per meter nodig hebt. Gemiddeld gebruikt u drie tot vier planten per strekkende meter. Bij een planthoogte van 60 cm gebruikt u vijf tot zes planten en bij een planthoogte van 80 tot 100 cm slechts drie stuks.

Groenblijvend

Buxus, Hulst (Ilex) en Laurierkers (Prunus laurocerasus) blijven in de winter groen. Verder kunnen ook coniferen als haag gebruikt worden, zoals Taxus (Tsuga, Thuja, Chamaecyparis en Cupressoxyparis leylandii). Houdt er wel rekening mee dat taxus giftig is.

In een ‘normale’ winter blijft de Liguster (Ligustrum) groen, maar bij een winter met strenge vorst, kan de haag zijn blad verliezen. Beukenhaag (Fagus sylvatica) wordt bruin in het najaar, maar houdt zijn blad in de winter.

Een haag planten in 7 stappen

  1. Span een lijn tussen twee palen waar de haag moet komen.
  2. Graaf langs de lijn een sleuf en verbeter de grond met potgrond.
  3. Leg de planten op gelijke afstand langs de sleuf.
  4. Verwijder eerst de gaaslap of de container die vaak rond de kluit van de haagplant zit.
  5. Zet de planten rechtop in de sleuf en stort de grond over de wortels.
  6. Trap de aarde goed aan en kijk nog eens of alle planten op dezelfde afstand en in dezelfde lijn staan. Zo niet, dan kunt u dit nog corrigeren.
  7. Geef de heg ruim water en bemest hem in het voorjaar.


Snoeien

Om gemakkelijk de haag te kunnen snoeien, is het handig om een strook langs de haag vrij te houden en niet te beplanten.
De meeste haagsoorten worden tweemaal per jaar gesnoeid. De eerste keer in juni en de tweede keer in augustus/september. U kunt hiervoor een ‘gewone’ heggenschaar gebruiken.

Er is bij Life & Garden volop keuze in heggenscharen en elektrisch gereedschap om uw haag in topconditie te houden.

Laurierkers
De taxus wordt vaak als haag ingezet
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Klassiek Lees meer