Menu
Webshop

Biodiversiteit

Wat kunnen planten en jij doen om te helpen? 

Biodiversiteit is een term die we steeds vaker tegenkomen. Maar wat is biodiversiteit nou precies, waarom is het zo belangrijk en hoe kunnen wij daarbij helpen? Hieronder hebben we uitgelegd wat biodiversiteit precies inhoudt en wat we kunnen doen om de natuur een handje te helpen. 

Wat is biodiversiteit

Biodiversiteit staat voor al het verschillende leven wat we op aarde kennen. Niet alleen de dieren en insecten zijn hierbij belangrijk, maar ook de planten/grassen, micro-organismen en tropische regenwouden zijn belangrijk. Het omvat dus alle dier- en plantensoorten en leefgebieden die er op aarde zijn. Om biodiversiteit te stimuleren is variatie belangrijk voor een evenwichtige natuur.

Waarom biodiversiteit zo belangrijk is

Zonder biodiversiteit kunnen we niet leven. Als er namelijk minder tropische regenwouden zouden zijn hebben we minder zuurstof en zonder de bijen wordt 75% van de voedingsgewassen niet meer bestoven. Zonder biodiversiteit hebben we dus geen voedsel, brandstoffen, bouwmaterialen, kleding en medicijnen. En door een verslechterde biodiversiteit sterven sommige dier- en insectensoorten 1.000 tot 10.000 keer sneller uit. 

Biodiversiteit in de stad of in je tuin

Dieren en insecten zijn goed voor je tuin. Denk hierbij niet alleen aan insecten en vogels, maar ook aan schimmels en minuscule bodemmicroben. Deze kun je aantrekken met insecten- en vogelhuisjes en meerdere borders met verschillende planten in je tuin. Met name het laatste is erg belangrijk. Des te meer verschillende planten je in je tuin hebt, des te meer insecten en dieren je naar je tuin of balkon trekt.

Biodiversteit vergroten

De biodiversiteit staat door de mens onder druk. De natuur wordt namelijk aangetast door onder andere de bouw van nieuwe woonwijken en landbouwgrond. Door intensief gebruik van de landbouw, bebouwing of verkeer staan natuurgebieden onder druk. Ook mest- en chemische stoffen zorgen er niet voor dat het beter wordt. Gelukkig kunnen we hier allemaal een steentje aan bijdragen met de volgende tips:

  • Maak meer borders in je tuin met verschillende planten. Door minder tegels in je tuin te plaatsen zorg je voor een betere afwatering en trek je meer insecten aan.
  • Een vijver of een vogelbadje in je tuin trekt vogels en andere dieren aan.
  • Creëer rustplaatsen voor insecten en vogels met speciale huisjes.
  • Zaai wilde bloemen in een leeg perkje en plant verschillende planten die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.
  • Koop biologisch eten en steun de lokale boeren. Bij het telen van biologische groenten worden geen pesticiden gebruikt waarbij bijen en andere insecten sterven.
  • Eet op z’n minst een dag per week vegetarisch. Dit is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor jezelf. Ook stoot de veehouderij wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen en wordt voor het voer soms het tropisch oerwoud gekapt, waardoor de biodiversiteit deels verdwijnt.
  • Let op met vis. Bij het vangen van vis worden namelijk vaak de netten over de zeebodem gesleept wat de zeebodem en haar flora en fauna ernstig verstoord.
  • Eet wat meer bijzondere groente om de biodiversiteit te stimuleren.

 

Biodiversiteit planten

Voor de biodiversiteit zijn veel verschillende planten in je tuin goed. Zo trek je meer dieren en insecten aan. Plant zonnehoed, Vlinderstruiken, Veronica, Salvia en andere planten om bijen en vlinders naar je tuin te trekken. Dit is niet alleen een mooi gezicht, maar je stimuleert zo ook de biodiversiteit in je tuin. Creëer hoogte in je tuin door bomen en fruitstruiken te planten. Zo trek je niet alleen vogels aan, maar kun je ook nog genieten van het mooie uitzicht. Is je tuin niet zo groot? Dan kan je ook verschillende planten boven elkaar laten groeien. Zo kun je een Hedera tegen een boom op laten groeien en in de border eronder bodembedekkers planten.

Heb jij al een steentje bijgedragen?

Lees hier meer over verschillende planten om vlinders aan te trekken. Als je meer wilt weten over planten om bijen aan te trekken hebben we hier een aantal tips weergegeven.

Butterfly5227478_1920
Agapostemon4259156_1920
Ant5166059_1920
Bee5234225_1920
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer