Menu
Webshop

Een egel in de tuin! Wat nu?

Egels zijn kleine alleseters die voornamelijk leven van regenwormen, slakken, kevers en spinnen, maar als ze de kans krijgen eten ze ook kadavers van vogels of kleine zoogdieren. Ook houden egels erg van fruit en zachte zaden. Egels houden van beschutting en zijn dus vaak in struiken en dichtbegroeide tuinen en parken te vinden. In een kale tuin zal je ze dus niet snel tegenkomen.

Hoe leeft een egel?

Egels zijn nachtdieren, ze slapen veel, tot wel 18 uur per dag. Als het donker is komen ze uit hun holletje en gaan ze op zoek naar eten, ze lopen zon 3 tot 5 kilometers per nacht. Deze diertjes houden niet van kou, dus ze slapen de hele winter door. Als je in de winter dus een egel tegenkomt, klopt er iets niet. Het beestje is dan uit zijn winterslaap ontwaakt omdat zijn nestje niet warm genoeg was of omdat zijn vetreserves niet groot genoeg zijn. Hoe dan ook, het beestje heeft hulp nodig. Als een egel wel een goede winterslaap heeft gehad, zal hij ontwaken rond eind maart, begin april. Zodra het wat warmer wordt zal de egel actiever worden en eten zoeken om zijn vetreserves aan te sterken. In mei is dan het paringsseizoen aangebroken, en juni tot en met augustus staan voor egels helemaal in het teken van de kinderen. Zodra de pubers uit huis zijn in de herfst, wordt het weer tijd om voor te bereiden voor de winter. Dit betekent veel eten en een warm nestje maken.

Hoe kan ik een egel in de tuin helpen?

Voeding is altijd welkom, zeker als je in de winter een egel tegenkomt. Egels houden van fruit, dus al het overige fruit wat je hebt kan je in de avond op de grond van de tuin leggen, het liefst in een beschutte omgeving. Ook een schaaltje water wordt altijd gewaardeerd.

Kan ik melk buitenzetten voor egels?

Het is een misconceptie dat melk goed is voor egels. Zet alsjeblieft GEEN melk buiten voor egels. Egels kunnen lactose niet verteren en krijgen buikpijn en diarree van melk, hier worden ze erg ziek van en hierdoor kunnen ze zelfs overlijden. Zet dus liever een schaal water buiten, dat is beter voor ze.

Overige Tips:

  • Maak een doorgang in uw tuinafzetting zodat egels tijdens hun nachtelijke wandelingen ook buiten de tuin kunnen komen.
  • Houd de deuren van schuren en huizen dicht zodat egels niet per ongeluk ergens naar binnen wandelen.
  • Laat herfsbladeren in de tuin liggen zodat egels een plek hebben voor hun nest
  • Kijk uit bij het weggooien van tuinafval of er niet toevallig een egel tussen zit
  • Als je in de winter een verzwakte egel tegenkomt, bel het dichtstbijzijnde egelopvangcentrum.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer