Menu
Webshop

Katten uit de tuin

Katten zijn leuke beesten, maar ze kunnen ook flink hinderlijk zijn als ze hun behoeftes doen tussen jouw plantjes. Hoe kun je ervoor zorgen dat ze wegblijven en jouw plantjes veilig kunnen groeien? Hieronder bieden we een aantal mogelijkheden zodat jij je tuin katvrij kunt houden.

Geur

Je kan katten weghouden door planten te plaatsen die katten vinden stinken. Zo houden katten niet van de geur van citroen. Planten die naar citroen ruiken kunnen er dus voor zorgen dat katten weggaan. Goede planten hiervoor zijn citroentijm en citroenverbena. Dit zijn kruiden die ook nog eens eetbaar zijn. Andere planten zijn de ooievaarsbek en de vuurwerkplant. Citroenschillen neerleggen jaagt ook katten weg. 

Je kan ook juist de katten een andere kant op lokken met een lekkere geur. Heb je bijvoorbeeld een hoekje waar je niks mee kan, dan kun je daar bijvoorbeeld kattengras of kattenkruid planten. Zo weet je zeker dat de katten in dat hoekje gaan zitten, in plaats van op jouw planten. 

Gevoel

De pootjes van katten zijn erg gevoelig. Katten willen niet dat hun poezelige pootjes nat worden en houden daarom ook van droge aarde of zand. Dit is ook waarom ze zo graag hun behoefte doen in de zandbak. Als je koffiedik tussen de planten strooit, zal dit aan de pootjes van de katten gaan plakken, dit zorgt ervoor dat de katten niet graag tussen de planten lopen. Als bonus zullen de katten de katten later de koffie van hun pootjes likken, dit vinden ze niet lekker en zo weten ze dat ze niet meer tussen de planten moeten komen.

Het werkt ook om de hele oppervlakte te beplanten met lage planten. Deze bodembedekkers maken het onmogelijk voor katten om nog te graven.  

Schrik

Om katten snel uit de planten te krijgen, werkt het om ze te laten schrikken. Door plots veel geluid te maken of door ze nat te spuiten zullen ze zich kapot schrikken. Het enige nadeel is dat je niet de hele dag alle katten in de tuin in de gaten kunt houden. Hier zijn oplossingen voor bedacht. Zo bestaan er sproeisystemen die katten nat spuiten en zijn er apparaten die een ultrasoon geluid maken zodra er beweging wordt gedetecteerd. 

Fysieke barrières

Om het echt onmogelijk te maken voor een kat om bij de planten, kun je ervoor zorgen dat er een fysieke barrière komt te staan. Een hoge muur of een kas eromheen doet wonderen. Mocht je dat te extreem vinden, kun je ook een gaas over het veld trekken. De meeste planten groeien hier gewoon doorheen, maar een kat kan er niet meer bij.

 

Met deze oplossingen hoef je je geen zorgen te maken dat er katten tussen jouw favoriete plantjes komen zitten. Alle alternatieven zijn over het algemeen effectief, maar het zou kunnen dat jouw kat juist net wel tegen citroengeur of vieze pootjes kan, in dat geval kun je door blijven experimenteren, want geen enkele kat kan op tegen al deze maatregelen.

Kat_1
Kat4
Kat5
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer