Menu
Webshop

Ontwormen, last of noodzaak?

Geschreven door: Andrea Kuijstermans, Life & Garden Etten-Leur
 

Vraag jij je ook weleens af waar het allemaal goed voor is? Wij hebben een Milbemax training gevolgd en ik moet zeggen ik ben overtuigd van de noodzaak. Als je een huisdier aanschaft, moet je er ook goed voor zorgen. Je wilt natuurlijk dat ze zo lang mogelijk je huisdier blijven. Een paar dingen die elk jaar terug komen zijn de vaccinaties, het ontvlooien en het ontwormen van je huisdier. Ik richt me in deze blog op het ontwormen van de hond en kat.

Waarom ontwormen?

Ik heb mezelf ook weleens afgevraagd waarom ze na de puppy- of kittentijd nog ontwormd zouden moeten worden. Je ziet de wormen bijna nooit en het kan toch niet zoveel kwaad? Wel dus! Uiteraard zijn wormen voor het dier zelf een gevaar, maar ook voor de mens. Een gevaar voor de volksgezondheid in dit geval, veel wormen zijn namelijk zoönosen. Dit betekent dat ze overdraagbaar zijn van dier naar mens. Een wormenplaag openbaart zich niet altijd in uiterlijke kenmerken, doet het dit wel ben je vaak al te laat. Het ontwormen van je geliefde huisdier is dus zeker van belang.

Wat voor soorten wormen?

Er zijn een hoop verschillende soorten wormen, ik zal ze niet allemaal benoemen, maar de meest voorkomende en vervelende zijn toch wel handig om iets over te weten. 

De meest geziene worm is de spoelworm, deze is zowel bij hond als kat te vinden. Deze worm wordt bij honden en katten vanaf de geboorte al meegegeven, bij honden via de baarmoeder en de moedermelk en bij katten ook via de moedermelk. Daarom is het belangrijk om de puppy’s en kittens altijd volgens dierenarts voorschriften te ontwormen. Vooral bij de jonge beestjes kan dit onbehandeld zorgen voor sterfte. Bij volwassen honden en katten kan de besmetting komen door eitjes uit de omgeving die in de vacht gaan zitten en tijdens het wassen opgelikt worden.
 
De worm waar we allemaal weleens van hebben gehoord is de lintworm. Deze worm bestaat uit allemaal kleine segmentjes die makkelijk afbreken en worden overgebracht door vlooien en bijtluizen. Het is dus belangrijk als je een vlo ontdekt in de vacht van je huisdier om ook te ontwormen. Deze wormen zijn ook overdraagbaar naar de mens.

Nog twee wormen die relatief onbekend zijn, zijn de vossenlintworm en de hartworm. Hoe het kan dat je hier niet eerder van hebt gehoord? Deze komen vooral voor in het buitenland. Het is echter niet onbelangrijk om je dier hiervoor te beschermen. De vossenlintworm komt al minimaal voor in Nederland en kan ook overgedragen worden op de mens. De mens is in dit geval een tussengastheer en daar zit een incubatietijd aan vast van tussen de 5 en 15 jaar. Dus ook met kleine kinderen en huisdieren is ontwormen erg belangrijk. Deze worm kan bij je dier terecht komen door het eten van prooidieren.
 
Bij de hartworm ligt het net iets anders. Deze wordt overgedragen door muggen in onder andere Zuid-Europa. Het kan een aantal maanden duren voordat er serieuze symptomen optreden, zoals bemoeilijkte ademhaling, hoesten, vermoeidheid, gewichtsverlies en zelfs hartfalen. Als je er niet op tijd bij bent kan het resulteren in sterfte. Het is daarom handig om je hond voor je op vakantie gaat te ontwormen en als je terugkomt van vakantie nog een keer. Weet je niet zeker of hij/zij een besmetting heeft opgelopen, kun je altijd na 2 weken de behandeling weer herhalen om er zeker van te zijn dat alles weg is.

Er is nog een laatste variant die best wat voeten in de aarde kan hebben. De longworm, deze is ook in opkomst en kan erg gevaarlijk zijn. De symptomen zijn erg gevarieerd waardoor het niet altijd duidelijk is dat het om een longworm gaat. Ook deze worm kan er uiteindelijk voor zorgen dat je hond het niet overleeft.

Milbemax_tegen_wormen
Kat_in_zandbak
17688

Alleen voor jezelf?

Ontwormen doe je niet alleen voor jou of je huisdier, maar ook voor de rest van je omgeving om besmetting te voorkomen. Denk aan katten die bij iemand anders in de tuin of in de zandbak poepen waar je kinderen in spelen of honden die buiten poepen waar andere honden weer aan gaan snuffelen. Je doet het dus ook voor de rest van de samenleving.
 

Wanneer ontwormen?

Bij pups ontworm je op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot een half jaar. Ontworm de moeder altijd gelijk met de pups. Bij kittens ontworm je op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken, daarna maandelijks tot een half jaar.

Bij volwassen honden en katten ligt de frequentie van het ontwormen aan een paar verschillende factoren; is je huisdier vaak buiten, denk je dat ze prooidieren eten, ga je veel op reis, is het een jachthond of boerderijdier, gaat hij/zij geregeld in een pension uit logeren, eet je huisdier rauw vlees? Wil je op safe spelen? Ontworm dan je huisdier minimaal 4 keer per jaar. Tikt hij de boxen hierboven aan, ga dan al snel naar minimaal 6 keer per jaar. Heb je kleine kinderen en een buitendier? Ontworm dan elke maand.

Om besmetting te voorkomen kun je ook zelf iets doen. Eitjes kunnen namelijk een jaar lang “slapend” in de grond liggen. Als ze in contact komen met jouw dier of jezelf heb je al een besmetting te pakken. Laat je kinderen daarom na het buitenspelen de handen wassen, houd de nagels kort en gebruik altijd tuinhandschoenen bij het tuinieren en planten verpotten.

LET OP!

Let op met het ontwormen van Collies. Deze honden kunnen niet tegen elke werkende stof.
 

Last of noodzaak?

Om antwoord te geven op de vraag van deze blog, is ontwormen last of noodzaak? Ik zeg noodzaak! Het is niet altijd duidelijk of je dier last heeft van wormen, als je erachter komt ben je vaak al te laat. Ook is het voor jezelf en je omgeving beter om je huisdier structureel te ontwormen. Wil je meer weten, of wil je een ontwormingsschema op maat? Kom dan langs in een van onze winkels met een dierenafdeling!
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer