Menu
Webshop

Vogels in de tuin

Vogels zijn leuke en mooie beesten. Iedereen ziet ze wel eens vliegen. In de tuin zijn het ook nuttige dieren, ze vangen muggen en andere insecten die jou of je planten lastigvallen. Maar bovenal zijn ze erg leuk om naar te kijken.

Helaas is het tegenwoordig zo dat vogels steeds minder vaak een goed huisje en genoeg voedsel kunnen vinden. Dit komt doordat het overal steeds meer bebouwd wordt en er veel minder groen te vinden is. Wat kan jij nou doen om de vogels een handje te helpen? Hieronder vertellen we je hoe.

Do’s

Vogels houden van planten, struikjes en bomen. Hier kunnen ze onderdak en voedsel vinden. Ze eten graag besjes, insecten of noten, wat boordevol nuttige voedingstoffen zit. Maak je tuin dus daarom vogelvriendelijk door genoeg planten neer te zetten waar de beestje zich lekker in kunnen nestelen.

Daarnaast kun je de vogels ook zelf bijvoederen. Dit waarderen ze zeer heel jaar rond, omdat het voedselaanbod toch wel wat kariger is geworden. Wat kun je ze eigenlijk allemaal geven? Allereerst is speciaal vogelvoer voor tuinvogels en strooivoer eigenlijk altijd een goede keuze. Hier zit alles in wat de vogels nodig hebben. Daarnaast kun je wat vers fruit neerleggen, ongebrande en ongezouten pinda’s, broodkruimeltjes (niet te veel!) en vetproducten voor tuinvogels. Het is ook leuk om zelf vetbollen te maken. Ook kun je de vogels een beetje gekookte rijst geven, mits daar geen saus of zout overheen zit natuurlijk!

Don’ts

Wat kan je nou beter niet doen? Het beste is het om niet je tuin volledig dicht te timmeren met beton of stenen. Hier is niks te vinden voor de vogels en zullen daarom ook weg blijven. Dus vervang het beton liever voor een stukje gras of laag groeiende struiken. Dat is beter voor de vogels en geeft je tuin ook nog een rustgevende sfeer.

Bijvoederen is heel goed, maar je moet wel een beetje letten op wat je ze voorschotelt. Vermijd producten met zout, te veel zout brengt schade met zich mee. Geef ze dan ook niet gezouten nootjes. Daarnaast is melk ook niet goed voor de diertjes. Zet liever een bakje water voor ze neer. Daar kunnen ze van drinken en ook lekker badderen. Verder is boter of margarine ook geen match. Dit werkt namelijk laxerend voor vogels en daar wordt niemand blij van. Daarnaast is natuurlijk hartstikke leuk om je eigen vetbol of pinda zakje te maken, maar gebruik daar voor geen (plastic) netje. De vogels kunnen zich hierin verstikken of verstrik raken. Daarnaast geeft het ook zwerfafval. Ook kan je het beste niet te veel voedsel neer leggen. Als de vogels het niet op tijd opeten en trekt dit ongedierte aan. Als laatste is het ook beter niet (te veel) gekookt voedsel neer te leggen aangezien dit snel bederft.

De laatste tip die we nog voor je hebben is om de voederbak of vogelhuis niet aan de schutting te hangen. Hier zitten vaak katten en we willen natuurlijk niet dat de dikke rode kat van de buren straks een van de vogels vangt, dat is natuurlijk ‘kat’-astrofaal. Zet de voederbak liever iets verder de tuin in of strooi het voer op de grond.

Met deze tips kan je hopelijk de vogels helpen en je tuin omtoveren tot een vrolijk vogelparadijs.

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer