Menu
Webshop

Bijzondere orchideeën

Orchideeën hebben spraakmakende vormen, mooie kleuren en spectaculaire bloemen. De Phalaenopsis is de bekendste orchidee, maar deze plantenfamilie heeft nog veel meer prachtige bloeiers. Lees hier alles over deze onontdekte schatten.
 

Wat is een orchidee?

Orchideeën zijn kruidachtige, vaste planten en komen bijna overal ter wereld voor. De meeste soorten komen uit de tropen en subtropen, maar ook in koudere streken komen orchideeën voor. De bloemen zijn eenvoudig te onderscheiden van andere bloemen, doordat ze zijn opgebouwd uit drie kelkbladeren en drie kroonbladeren. Het middelste kroonblad heeft een opvallende vorm en wordt de lip genoemd. Via de lip kunnen insecten gemakkelijk de stempel van de bloem bereiken om zo de bloem te bestuiven.

Orchideeën vormen samen een van de grootste plantenfamilies. Er zijn meer dan 20.000 soorten bekend en geregeld worden er nieuwe ontdekt. Sommige soorten groeien op bomen met de wortels in de lucht. Dit worden epifytische orchideeën genoemd. Epifyten zijn planten die ergens op groeien zonder hier voedsel uit te halen. Deze planten bestaan ook als kamerplanten en worden daarvoor in speciale luchtige potgrond gezet.

Exclusieve orchideeën

Er zijn heel veel verschillende soorten orchideeën verkrijgbaar als kamerplant. Hieronder een overzicht van een aantal bijzondere orchideeën.

  • Brassia wordt ook wel de spinorchidee genoemd vanwege zijn lange, smalle kelk- en kroonbladeren.
  • De bijzondere bloemen van deze orchidee ruiken heerlijk en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Brassia kan met iets minder licht volstaan.
  • Cattleya wordt beschouwd als de koningin van de orchideeën. De planten hebben grote, meestal sterk geurende bloemen van 5-15 cm groot in de mooiste kleuren.
  • Cymbidium is een van de klassiekers uit het assortiment. Het grasachtige blad maakt deze soort net even anders als zijn soortgenoten. Groot voordeel van de cymbidium is dat zijn bloemen heel lang in topconditie blijven.
  • Dendrobium is te herkennen aan zijn dikke stengel met zogenaamde pseudobulben. Deze orchidee is verkrijgbaar in wit, geel, lila, paars en rood, met verschillende tekeningen.
  • Paphiopedilum wordt ook wel het venusschoentje genoemd vanwege de typische schoenvormige lip. Deze orchidee heeft één opvallende bloem.
  • Zygopetalum is een orchidee die steeds bekender worden. De plant heeft prachtige donkere bloemen en een opvallende lip. Sommige soorten verspreiden een aangename zoete geur. Deze orchidee maakt veel nieuwe scheuten en krijgt daarom graag veel water.

De meeste orchideeën leven in het wild als epifyt in bomen en hebben daarom een speciale verzorging nodig. Alles over de verzorging van orchideeën vindt u in onze blog De bijzondere leefwijze van de orchidee.

In onze tuincentra hebben we een groot assortiment orchideeën en geven we u graag advies.

Cattleya_paphiopedilum_dendrobium_zygopetalum_en_brassia
Cymbidium_heeft_een_grasachtig_blad.
Cymbidium_is_een_van_de_klassiekers_uit_het_assortiment.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer