Menu
Webshop

Calathea

Wil je graag je huis aankleden met een prachtige kamerplant? De Calathea weet met zijn prachtig getekende bladeren je hart te veroveren. Naast zijn mooie uiterlijk is hij ook nog eens luchtzuiverend. Doordat de Calathea allerlei verschillende bladvormen heeft zit er voor iedereen wel wat bij. Zo kun je kiezen van rund tot ovaal of zelfs lacetvormige bladeren. Wist je dat haar bladeren zelfs een dag- en nachtritme hebben? Tussen de bladeren en de steel zit namelijk een soort gewricht dat de bladeren kan laten bewegen. Als het donker wordt sluiten de bladeren en als het licht wordt ontvouwen de bladeren zich weer. Als het stil is kun je dit zelfs horen.

Calathea soorten

Er zijn veel verschillende soorten Calathea’s. Er zijn zelfs enkele bloeiende Calathea’s. Zo bloeit de Crocata oranje bloemen, evenals de Candela en de Tassmania. De overige calathea’s staan bekend om hun prachtige bladeren met bijzondere bladtekeningen. Sommige varianten hebben zelfs een bordeauxkleurige achterzijde van het blad. Hieronder zij de Lancifolia en de Makoyana een bekende variant. Nieuwere varianten zij de Rufibarba, Orbifolia en de Zebrina. De kamerplant is verkrijgbaar in diverse potmaten.

Verzorging Calathea

Standplaats: De Calathea groeit in het tropische regenwoud onder bomen, graag staat de kamerplant in huis ook op een beschutte plek. Plaats de Calathea in halfschaduw. Let er wel op dat des te bonter het blad is des te meer licht de plant nodig heeft. Als de plant te donker staat kan namelijk de bladtekening verdwijnen.

Water: De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Geef dus om de paar dagen een scheutje water. Wil je de plant graag besproeien? Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogt wat droge bladranden- en punten bij de Calathea kan voorkomen.

Voeding: Geef in de herfst en in de zomer maandelijks wat voeding om het blad mooi te laten groeien.

Snoeien: Als de bladeren geel of bruin kleuren dan kun je deze zo kort mogelijk om de grond afknippen.

Calathea kopen

Wil je een Calathea kopen? Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om het assortiment Varens voor binnen en buiten te bekijken of neem een kijkje in onze webshop.

Caltheas_lr
Calthea_bladeren_lr
Calathea_pot_lr
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer