Menu
Webshop

De bijzondere leefwijze van de orchidee

Orchideeën vormen de meest uitgebreide plantenfamilie ter wereld. Behalve in de poolgebieden komen ze overal voor. Ook in ons land zijn vele soorten te vinden. Het is een plantengroep die zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden heeft aangepast. Orchideeën worden vaak als iets exotisch ervaren. Dit komt door hun tropische familieleden met hun mooie en opvallende bloemen. Ze houden er een bijzondere leefwijze op na en hebben daarom een speciale behandeling nodig.

Potgrond voor orchideeën

De meeste orchideeën die in Nederlands als potplant worden gekweekt, groeien in het gebied van herkomst niet in de grond, maar als epifyt in bomen of op rotsen. De wortels van orchideeën hebben veel lucht nodig, daarom kunnen ze niet goed in gewone potgrond groeien. Er is speciale orchideeëngrond ontwikkeld die heel luchtig is. Meestal bestaat deze grond uit een mengsel van dennenschors, kurk, grove turf, styropor (piepschuim) en nog wat andere producten. Life & Garden heeft goede orchideeëngrond in een handige, kleine verpakking.

De beste plek

Orchideeën die als kamerplant gehouden worden, vragen een lichte, maar niet te zonnige plek. Omdat de meeste soorten van een hoge luchtvochtigheid houden, kunt u ze het beste op een zogenaamd eilandje zetten. Dit is een schotel in een ruime schaal op sierpot waar voortdurend water in staat. Het verdampende water houdt de lucht rondom de plant dan wat vochtiger.

Sommige soorten kunnen het hele jaar in de woonkamer staan, andere hebben een koele overwinteringsplaats, met een temperatuur tussen de 10 en 12 graden, nodig.

Met name orchideeën met pseudobulben (schijnknollen) hebben zo’n rustperiode nodig. Geeft u die niet, dan bloeien ze niet.

Water geven

Een veel gemaakte beginnersfout is dat de planten te nat worden gehouden. Geef altijd matig water in de pot en ’s winters minder dan in de zomer. Veel sproeien is wel heel goed. Het beste kunt u de orchidee regenwater geven.

Speciale mest

Orchideeën hebben in hun groeiperiode elke veertien dagen speciale orchideeënmest nodig. Gewoon kamerplantenvoedsel is te sterk voor de orchidee.

Verpotten

Na drie groei-jaren moeten orchideeën worden verpot. Het voorjaar is hiervoor de beste tijd. Neem een nieuwe pot die wat groter is als de oude. Snijd afgestorven en verrotte stukken wortel weg. Als de plant te groot is, kunt u de plant scheuren. Leg piepschuim of scherven onder in de pot. Hierover stort u de orchideeëngrond en daar zet u de plant in. Druk de grond goed aan zodat de plant stevig staat en geef hem water.

Hydrocultuur

Orchideeën die als kamerplant worden gebruikt kunnen ook als hydrocultuur worden gekweekt. Dit houdt in dat de plant niet in de aarde maar in water groeit. Hierdoor heeft de plant altijd de juiste hoeveelheid water, want hij neemt zelf op wat hij nodig heeft.

Een orchidee geeft veel sfeer in uw huis
Orchideeën die als kamerplant gehouden worden, vragen een lichte, maar niet te zonnige plek
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer