Menu
Webshop

De Croton

codiaeum

Wil je de herfst in huis halen? Kies dan voor de Croton. Deze plant komt in talloze kleuren voor zoals groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart. Dé kleuren van het najaar en daardoor past de plant perfect in dit seizoen. De Croton is een echte eyecatcher met dikke, heldere bladeren die laten zien dat de natuur in een goede bui was toen deze plant tot leven kwam. De bekendste soort is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten die alleen geel-groene kleuren hebben. Officieel gaat deze plant door het leven als de Codiaeum variegatum, maar wij mogen hem gewoon Croton noemen. Het is daarnaast een van de weinige bladplanten die het ook prima in direct zonlicht doet.

Oorsprong

Van oorsprong groeit de Croton in Zuidoost-Azië en de Indiase archipel inclusief Indonesië. Vaak wordt de Croton in deze landen gebruikt als afscheiding. Dit komt voornamelijk omdat de plant in die regio erg hoog kan groeien waardoor die een natuurlijke wand biedt. Als kamerplant komt de plant meestal als middelgroot tot XL voor. De naam Croton komt uit het Grieks, naar Kroton en betekent ‘Teek’. Dit komt doordat de zaden op teken lijken. De plant behoort tot de Euphorbia-familie waar ook veel andere bekende planten horen, zoals de kerstster en Christusdoorn.

Selectie van Croton-assortiment

De Croton komt in vele vormen en maten voor. Sommige zijn groot, en anderen zijn klein. De ene heeft verschillende bladvormen en de andere heeft unieke bladtekeningen. Ze behoren allemaal tot de soort C. variegatum, wat bont of gevarieerd betekent, en verwijst naar het kleurrijke blad. Enkele breedbladige rassen: Excellent, Petra, Norma, Mrs. Iceton, Nervia, Tamara en Wilma. Enkele kleine bladsoorten: Gold Star, Gold Finger, Gold Sun, Mammi en Yellow Banana.

Verzorgingstips

  • Croton houdt van heldere, zonnige plaatsen. Laat de plant eerst wennen aan een zonnige locatie, zodat de bladeren niet verbranden.
  • Laat de kluit nooit helemaal uitdrogen, zorg ervoor dat het water in de winter niet te koud is, want dan kunnen de bladeren eraf vallen.
  • Croton houdt van een douche of een spraybeurt; in de zomer kan de plant ook onder een regendouche naar buiten.
  • Gele of lelijke bladeren kunnen worden verwijderd.
  • Wanneer de plant te hoog of minder mooi is, kan deze worden gesnoeid, bij voorkeur tijdens de wintermaanden met weinig licht.
  • Geef hem eens per maand wat kamerplantenvoeding.
  • Tijdens de wintermaanden is het raadzaam om hem een ​​tijdje in een koele ruimte te zetten (de temperatuur moet minimaal 15 ° C zijn) om hem te laten ontspannen.
  • Tijdens de zomermaanden kan Croton op een terras of balkon staan, zolang de temperatuur maar niet onder de 15 graden komt.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer