Menu
Webshop

Goudpalm

Zodra de goudpalm op zijn plaats staat, straalt deze plant niets anders uit dan rust.

De goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) heeft geen centrale stam, maar een aantal rietachtige stengels die direct uit de grond groeien in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Deze bladeren groeien naar buiten, waardoor de Areca op een grote groene fontein lijkt. Dit geeft de areca veel sfeer, een vrolijke uitstraling en een zwierig uiterlijk. NASA heeft ook onderzoek gedaan naar deze plant, en wat blijkt? De goudpalm heeft een luchtzuiverende werking en draagt bij aan een goede luchtvochtigheid. De Areca is dus niet alleen goed voor het interieur, maar ook voor je gezondheid.

Herkomst

De Goudpalm komt oorspronkelijk van het zuidelijke deel van het tropische eiland Madagaskar. Hier leeft de goudpalm in een warm en vochtig klimaat. De goudpalm is deel van de Arecaceae familie, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt ook vaak aangeduid met oude namen als  Chysalidocarpus en Areca. Er is echter afgesproken om deze plant bij de meest recente naam te noemen: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Assortiment goudpalmen

Het assortiment aan goudpalmen is niet heel groot, er is namelijk maar één goudpalm in de handel, de Dypsis Lutescens. Deze plant is echter wel in veel vormen verkrijgbaar. Zo is de palm verkrijgbaar op stam, bush en toef. Ook in grootte is er veel variatie mogelijk, er zijn palmpjes van 38cm met een potmaat van 9cm verkrijgbaar, maar ook palmen van 6,5 meter hoog met een potmaat van een meter. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw minipalm zal uitgroeien tot zo’n enorme plant, dat gebeurt niet zo snel. De goudpalm heeft ook een klein broertje, de Areca Catechu, ofwel de betelpalm. Dit palmpje is een stuk kleiner dan zijn grote broer en heeft een hoge sierwaarden, waarbij vaak noten of zaden op de pot zichtbaar zijn.

Verzorging van de goudpalm

  • De goudpalm houdt van een lichte standplaats, maar niet van felle zon, zeker niet in de zomer.
  • Hoe groter de plant, hoe makkelijker hij te verzorgen is. De watergift is makkelijk aan te passen op de grootte. Geef de goudpalm regelmatig (niet al te koud) water zodat de potkluit altijd licht vochtig blijft.
  • In ruimtes met centrale verwarming kunnen er voornamelijk in de winter lelijke bladpunten ontstaan. Om dit te voorkomen is het aan te raden om regelmatig te sproeien.
  • In de zomer kan de plant ook buiten gezet worden tijdens een regenbui in plaats van sproeien.
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen.
Goudpalm1
Goudpalm2
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer