Menu
Webshop

Kerstster

Woonplant van de maand december

Als je een naar een kerstster kijkt, vallen direct de mooie bladeren op. Veel mensen denken dat dit de bloemen van de kerstster, maar dat is niet zo. De prachtig gekleurde bladeren zijn de schutbladeren die de echte bloemen beschermen. De bekendste vorm is de klassieke rode kerstster, maar er zijn veel meer kleuren verkrijgbaar. Dit jaar zijn vooral de moderne pastelkleuren als zalm, roze, lemon en abrikoos trending. De kerstster is een echte sfeerbrenger voor de feestdagen en erna, want deze winterbloeier zal het nog tot lang na de feestdagen volhouden. Zo is het begin van 2020 in ieder geval lekker fleurig! 

De Kerstster kent vele namen, de Botanische naam is Euphorbia Pulcherrima. Pulcherrima is Latijn voor ‘de mooiste’, dus de volgens de botanische naam is de kerstster de mooiste Euphorbia. Ook de Azteken zijn het hiermee eens, zij beschouwden de kerstster als heilig, ze noemden de plant echter geen kerstster, maar Cuitla-xochitl. Van oorsprong komt de kerstster uit Mexico en Midden-Amerika, waar hij als kruidachtige struik groeit. In het wild wordt de kerstster tot wel 4 meter hoog. De plant bloeit van november tot februari, en ’s zomers is de struik kaal.

Kerstster Assortiment

De kerstster houdt van korte dagen, de schutbladeren krijgen dan ook meer kleur als de dagen korter worden, en gelukkig voor ons valt dit perfect samen met de feestdagen. Bij kerst heb je dus altijd een vrolijk bloeiende kerstster in huis. Vroeger werd de kerstster voornamelijk in de kleuren rood en wit aangeboden, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan lila, zalm, crème of zelfs tweekleurige kerststerren. Ook komen er steeds meer vormen van de kerstster, zo wordt hij tegenwoordig ook als hangplant, mini, stamplant en struikvorm aangeboden. Al deze varianten hebben wel de vrolijk gekleurde schutbladeren die je van een kerstster verwacht. Zo heb je oneindig veel mogelijkheden om de sfeer rond de feestdagen extra feestelijk te maken.

Verzorging

  • De kerstster houdt van licht, maar staat liever niet in direct fel zonlicht
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, maar niet extreem nat.
  • Kerststerren houden niet van tocht of te warme plekken. Zet de plant dus niet op de verwarming of naast de open haard.
  • Elke twee weken wat plantenvoeding zorgt ervoor dat de kerstster goed kan bloeien.
  • Als de blaren van de kerstster geel worden en uitvallen raden wij aan om de plant op een koelere, lichtere plaats te zetten. Ook een hogere luchtvochtigheid wordt door de kerstster gewaardeerd.
Mg_7744
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer