Menu
Webshop

Monstera

De Monstera is een stoere plant die veel te bieden heeft. Hij komt in allerlei vormen voor, stengels, een mosstok, een stam, alles kan met de Monstera. Met zijn imponerende bladeren en indrukwekkende luchtwortels heeft deze plant een wild jungle-uiterlijk. Dit maakt hem een enorme hit op Instagram. Ook in de Nederlandse woonkamers wordt de Monstera steeds populairder, vooral bij liefhebbers van de urban jungle look. De karakteristieke insnijding in de bladeren komen pas later in de levenscyclus van de Monstera, als jonge plant heeft hij namelijk hartvormige blaadjes.

Oorsprong Monstera

De Monstera is familie van de aronskelkachtigen komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het zijn eigenlijk lianen die vooral in Panama en zuidelijk Mexico te vinden zijn. Hier kunnen ze tot wel 20 meter hoog de bomen in klimmen. Dit doen ze door hun vlezige luchtwortels vast te zetten in boomstamman en rotsen. In huis zullen ze dit echter niet doen. Wat ze wel doen is lucht zuiveren, de monstera heeft een zuiverende werking wat zorgt voor een prettig leefklimaat in huis.

Monsteravarianten

De meest bekende Monstera is de Monstera deliciosa, beter bekend als de gatenplant. Deze variant heeft mooie, donkergroene bladeren met prachtige gatenpatronen. Er zijn echter ook cultivars met bontgekleurde bladeren, zoals de ‘variegata’. De deliciosa wordt aangeboden in allerlei maten, van kleine potmaten zonder mosstok tot volwaardige planten van enkele meters hoog. Een minder bekende is de Monstera obliqua, maar deze soort is zeker niet minder aantrekkelijk, hij heeft frisgroene bladeren met fraaie gaten en is als hang- of klimplant worden gebruikt.

Verzorging Monstera

  • De Monstera houdt van licht, maar zet hem niet in de volle zon.
  • Geef de Monstera matig water, de kluit mag best een beetje vochtig zijn, maar geef de Monstera geen voetbad.
  • De Monstera is niet bestand tegen kou, houd dus de temperatuur ten allen tijden boven de 13°C.
  • Eens per twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende.
  • Mocht de Monstera gaan bloeien, knip dan de bloem af, deze onttrekt veel energie aan de plant en ruikt absoluut niet prettig. Gelukkig bloeit een Monstera zelden binnenshuis.
Monsterastaand2
Monstera4kant
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer