Menu
Webshop

Peperomia

Deze kamerplant is mooi om te zien, opvallend om solo neer te zetten en prachtig in combinatie met andere Peperomia. 

Wat is Peperomia?

Peperomia behoort tot de Piperaceae en is verwant aan peper. Vandaar de naam: Peperomia betekent 'lijkt op pepers'. Het is een grote plantenfamilie met meer dan 1500 soorten die merendeels uit de tropische regenwouden van Centraal en Zuid-Amerika komen. Vaak zijn het kruiden, heesters of klimmers, met niet heel spectaculaire bloemen, die vaak lijken op een staartje. Bij Peperomia gaat het vooral om de mooie bladeren, die prachtige vormen, kleuren en tekeningen hebben. De planten hebben half succulente eigenschappen, wat betekent dat ze het vermogen hebben vocht op te slaan in hun stengels of bladeren, om in drogere tijden op terug te vallen. De mate waarin ze vocht kunnen opslaan, is echter veel minder als bij volbloed succulenten en cactussen. 

Soorten Peperomia

Het assortiment Peperomia is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er is ruime keuze in bladkleuren en vormen. De meest voorkomende soort is Peperomia obtusifolia, met stompe ronde, vlezige bladeren. Ook zijn er soorten in groene en bonte kleuren zoals 'Green’ en 'Green Gold’. Andere soorten zijn de P. rotundifolia met ronde groene blaadjes, P. clusiifolia met dik vlezig rond blad en P. caperata met enigszins geribbeld blad. De blaadjes van P. ‘Green Split’ lijken op sperziebonen, wat hem aan de naam Happy Bean heeft geholpen. Er zijn ook enkele soorten met een opvallende bloeiwijze: P. ‘Rosso’ (die ook nog eens rood kleurt aan de onderzijde van het blad) of P. ‘Lilian’, die bloeit met verdikte stelen.

Verzorging van Peperomia

Peperomia zijn 'easy care' planten en hebben dus weinig verzorging nodig.

  • Ze staan het liefst licht, maar niet in de volle zon. Voor Peperomia geldt de regel: 'Hoe bonter het blad, hoe lichter de plant moet staan.' In het voorjaar en de zomer kan Peperomia zowel binnen als buiten staan, mits de temperatuur boven de 12 - 15°C blijft.
  • Vermijd grote temperatuurschommelingen en tocht.
  • Door het vlezige blad heeft de plant niet veel water nodig, één keer per week is genoeg. Om de planten lang mooi te houden, is het aan te bevelen om één keer per 4 weken plantenvoeding te geven.
  • Peperomia kan in het vroege voorjaar worden gesnoeid worden. Haal de uiteinden van scheuten weg, zodat er weer nieuwe scheuten komen en de plant voller wordt.
Peperomia - mix van verschillende soorten
Verschillende soorten Peperomia op een stelling
De bladeren van Peperomia hebben mooie vormen, kleuren en tekeningen
Peperomia - verschillende soorten in mooie potjes
Peperomia - in combinatie met Tillandsia
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer