Menu
Webshop

Sanseveria

Heb jij niet zulke groene vingers en overleven planten het bij jou niet vaak? Dan is de Sanseveria voor jou de geschikte plant! Het is namelijk een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen. De enige manier waardoor hij het niet zou overleven is door te veel water te krijgen, let hier dus wel op. In Nederland krijgt hij vaak de bijnaam Vrouwentong of Wijventong.

Oorsprong

Het is een tropische kamerplant die oorspronkelijk uit het westen van Afrika komt. De Sanseveria is in veel varianten te verkrijgen. Zo heb je hem in bont of in groen blad. Ook de vormen kunnen wisselend zijn. 

Verzorging Sanseveria

Water

In de lente en in de zomer is een scheutje water eens in de 2 weken voldoende. Als het erg warm is mag dit wat vaker. Let er wel op dat als de plant voor een raam op het zuiden staat dat hij dan meer water nodig heeft dan voor een raam op het noorden. Voel na het watergeven aan de grond van de plant. Druk hierbij voorzichtig de aarde iets in. Voelt de grond na 3 dagen nog steeds erg nat? Geef de Sanseveria in het vervolg dan minder water. Ook kun je aan het blad zien als de Vrouwentong te veel water krijgt. De bladeren krijgen dan namelijk bruine vlekken en de bladranden kleuren bruin.

In de lente en in de zomer kan je de plant wat plantenvoeding geven. Let er hierbij wel op dat je maar ¼ plantenvoeding geeft dan wat op de verpakking staat. De plant groeit namelijk erg traag en heeft daardoor weinig voeding nodig. Speciale voeding voor Cactussen is ook geschikt. Te veel voeding zorgt voor een zure grond waardoor de wortels kunnen beschadigen. Doordat hij maar zo gemakkelijk te verzorgen is, is het een ideale plant voor in een studentenhuis. In de winter kan hij zelfs 6 tot 8 weken zonder water! Ideaal dus als je op vakantie gaat.

Standplaats

Voor de Sanseveria maakt de standplaats niet uit, maar als je de Vrouwentong op een donkere plek zet merk je ook dat de bladeren wat donkerder kleuren.

Temperatuur

Droge lucht maakt voor de plant niet uit, wel staat de kamerplant in de nacht graag in een minimale temperatuur van 13 graden. Overdag is een minimale temperatuur van 18 graden gewenst.

Snoeien

Mocht het blad bruine randen krijgen dan kun je deze gemakkelijk wegsnijden. Verder snoeien is niet aan te raden. De groei van de bladeren zal dan namelijk stoppen. Wil je toch een blad verwijderen? Snij deze dan bij de bodem af. 

Stylingtips

De Vrouwentong heeft een stoer uiterlijk en is daarom goed met een strakkere pot te combineren. Denk hierbij aan een terracottapot of een gladde pot in een kleur. De plant is in verschillende kleuren, vormen en maten verkrijgbaar. Een groter formaat is mooi op zichzelf voor het raam of voor een rustige wand. Kleinere varianten zijn leuk om te combineren met andere planten, zoals bijvoorbeeld kleine cactussen of vetplanten.

Luchtzuiverend

Naast dat de Sansevieria in de nacht veel zuurstof aanmaakt, verwijderd hij ook schadelijke gassen zoals benzeen. Benzeen komt voornamelijk voor in verf, plastic, lijm en reinigingsmiddelen. Heb je een meer algemene eigenschap? Een stof welke hij uit de lucht haalt waar we vaker mee te maken krijgen? Een echte topper dus!

Vermeerderen

De Vrouwentong kan gestekt worden door een stekje uit de grond te halen of van de plant af te scheuren. Let hierbij wel op dat een bonte Sansevieria verder groeit dan een groene variant.

Sanseveria
Sanseveria1
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer