Menu
Webshop

Strelitzia

Pardijsvogelplant

In een moderne woning kan de Strelitzia Nicolai eigenlijk niet ontbreken. Het is een van de meest exclusieve kamerplanten en met zijn prachtige bladeren is het een opvallende verschijning. Hij wordt ook wel eens Paradijsvogelplant, Paradijsvogelbloem of Bird of Paradise genoemd. Dit komt door zijn prachtige oranje bloemen in de vorm van een vogel.

Oorsprong

Van nature komt de Strelitzia uit Zuid-Afrika. Daar kan de kamerplant maar liefst 10 meter hoog worden. Gelukkig zal de kamerplant hier deze hoogte niet bereiken. De Strelitzia valt onder de plantenfamilie Musaceae en is een groenblijvende plant met meerdere stammen. De bladeren hebben qua vorm wat weg van een bananenplant. De bladeren kunnen 1,5 tot 2,5 meter hoog worden en hebben allen een afwisselende hoogte. In de natuur krijgt de plant fel gekleurde bloemen in de vorm van een paradijsvogel. In huis zal dit echter wat lastiger zijn, de kamerplant moet namelijk een lengte van 2,3 meter hebben wilt hij gaan bloeien. Ook moet de plant voor de bloei een minimale leeftijd hebben van 8 jaar. Niet getreurd, want met alleen zijn prachtige bladeren steelt hij al de show in huis!

Verzorging Strelitzia Nicolai

Water

Een keer per week een scheutje water is voor de Paradijsvogelplant voldoende. Als de grond weer is opgedroogd is het aan te raden de kamerplant opnieuw water te geven. Druk voorzichtig in de grond om te kijken of de plant niet in een te natte grond staat. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. In de zomer krijgt hij graag twee keer per week een scheut water. Als de bladeren bruine vlekken krijgen dan is dit een teken dat de Paradijsvogelplant te veel water krijgt. Verminder dan de watergifte. 

Standplaats

De Strelitzia staat graag op een lichte plek. Een plek direct voor het raam is aan te raden. In de zomer kun je de Strelitzia gerust buiten plaatsen. Laat hem wel langzaam aan het zonlicht wennen door hem elke dag een paar uurtjes buiten te plaatsen. Hierdoor zullen de bladeren minder snel verbranden. Heeft de Strelitzia lelijk blad? Dan betekend het dat hij te weinig zonlicht krijgt. In de winter kan de kamerplant wel in een wat koelere ruimte staan zoals bijvoorbeeld de slaapkamer. 

Temperatuur

In de nacht is een minimale temperatuur van 6 graden belangrijk. Overdag heeft hij graag een minimale temperatuur van 15 graden.

Snoeien

Het kan regelmatig voorkomen dat de plant bruine randen aan de bladeren krijgt. Deze kun je gemakkelijk afknippen met een schaar. De geheel verkleurde bladeren kun je 2 centimeter boven de bodem afknippen.

Stylingtips

Kamerplanten brengen veel sfeer en kleur aan in huis. Zo ook de Paradijsvogelplant. Doordat het vaak een hogere en vollere plant is komt hij goed tot zijn recht in zijn eentje. Combineer hem met een strakke pot en je hebt een prachtige plant in huis! De plant is ook goed te combineren met een bamboe lantaarn of andere accessoires. De Paradijsvogelbloem is eigenlijk voor elke wooninrichting geschikt.  

Strelitzia2
Strelitzia1
Stelitzia
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer