Menu
Webshop

Varens voor binnen

Hoewel Varens tot de oudste planten ter wereld behoren, zijn ze tegenwoordig weer helemaal in zijn. Het wilde uiterlijk past namelijk perfect bij de botanische trend van nu. Ook hebben Varens erg goede luchtzuiverende eigenschappen. Met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat de lucht in huis schoner wordt. Hierdoor zijn Varens dus ook perfecte planten voor binnen.

Varens soorten

Er zijn zo’n 10.000 verschillende soorten Varens, genoeg keuze dus! Wij hebben de populairste Varen soorten voor binnen voor je op een rijtje gezet:
 
Hertshoorn (Platycerium)
De Hertshoorn dankt zijn naam aan de afhangende bladeren die doen denken aan het gewei van een hert. De bladeren van deze Varen zijn erg dik en hebben een viltlaagje dat verdamping tegengaat. Niet geschikt voor ijverige huisvrouwen, want de Hertshoorn mag hierdoor niet afgestoft worden!
 
Nestvaren (Asplenium)
De bladeren van de Asplenium groeien in de vorm van een rozet. Hierdoor wordt deze plant ook wel Nestvaren genoemd. Het is een vrij sterke kamerplanten en heeft voor een Varen redelijk dikke bladeren.
 
Apepootje (Davallia)
De Davallia heeft dikke, behaarde, rode wortelstokken en wordt daarom Apepootje genoemd. Deze Varen is erg geschikt voor in een hangpot of bijvoorbeeld op een stuk boomschors. De plant heeft mooie fijne bladeren die sierlijk naar beneden hangen.
 
Blauwvaren (Phlebodium)
De Blauwvaren, oftewel Zinkvaren, is een sterke Varen met een prachtige grijsblauwe kleur. De bekendste Blauwvaren is de ‘Blue Star’. Deze soort heeft mooi golvend blad en blijft wat kleiner dan de wilde soort.
 
Krulvaren (Neprolepis)
De meest luchtzuiverende Varen is de Krulvaren. Deze kamerplant is geliefd om zijn rijke, gekrulde en geveerde blad dat sierlijk overhangt en heldergroen van kleur is. Het zijn snelle groeiers die gemakkelijk 50 tot 60 cm in doorsnee kunnen worden.
 

Verzorging Varens

Onze favoriete Varen soorten die hierbij boven beschreven staan, zijn allemaal makkelijk in de verzorging. Ze hebben echter wel regelmatig water nodig, maar met de verzorgingstips hieronder houd je ze lang mooi!
  • Standplaats: Varens houden van licht, maar staan liever niet in de volle zon. Ook staan ze graag op een vochtige plek. Hierdoor doen ze het ook erg goed in de keuken of badkamer! Wil je de varen toch in een ruimte met droge lucht neer zetten? Dan kun je de sierpot het best in een schaal met water zetten. Dit water zal verdampen, waardoor de lucht rondom de varen toch vochtig wordt.
  • Water geven: Varens moeten regelmatig water hebben, maar schenk het niet in het hart van de plant, maar op de aarde. Zorg ervoor dat de kluit altijd vochtig is. Ook houden ze ervan om regelmatig besproeid en beneveld te worden.
  • Voeding: In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven. Geel of oud blad kan worden verwijderd.
 

Varens kopen

Wil je een Varen kopen? Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om het assortiment Varens voor binnen en buiten te bekijken of neem een kijkje in onze webshop.

Varens_keuken
Mini_varens
Varens2
W_2_2019_varens_5med
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer