Menu
Webshop

Verzorging van een bonsai

Bonsai is een Japans woord dat ‘boom in pot’ betekent. Feitelijk staat dit woord voor de techniek om miniatuurboompjes te kweken. Doordat ze in speciale potten of schalen staan, kan de groei gemakkelijk worden beïnvloed. De natuurlijke groei wordt afgeremd door zowel de wortels als de plant op bijzondere wijze te snoeien en te leiden.

De buiten bonsai

Buiten bonsais zijn winterhard en hoeven dus niet binnen worden gezet. Ze willen een beschutte, zonnige plek maar staan niet graag de hele dag in de felle zon. Zorg voor goede afscherming als uw bonsai teveel in de zon staat. Vriest het harder dan 5 graden dan moeten bonsais, omdat ze in een pot wat kwetsbaarder zijn, worden beschermd. U kunt ze inpakken met isolerend materiaal zoals noppenfolie of stro.

De binnen bonsai

Binnen bonsais zijn tropische of subtropische soorten die onze winters niet kunnen overleven. U kunt deze planten in de winter als kamerplant gebruiken en in de zomer eventueel buiten zetten. Zet de bonsai die u als kamerplant gebruikt op een lichte plek, bij voorkeur voor een raam op het oosten of westen en niet in de volle zon.

Water geven

Alle bonsais hebben veel water nodig, want de grond in de pot of schaal droogt vrij snel uit. Zorg daarom dat de grond steeds vochtig blijft en geef eens per week een dompelbad.

Bladverliezende bonsai

Bladverliezende planten hebben een rustperiode nodig waarin ze hun blad afstoten. Zet ze in die periode op een koele, vorstvrije plek en geef weinig water. Als het blad weer verschijnt, laat u de plant langzaamaan warmere omstandigheden wennen. Te veel warmte ineens geeft te snelle groei.

Voeding voor de bonsai

Een bonsai groeit in zo weinig aarde dat extra voeding noodzakelijk is. Geef speciale bonsaivoeding volgens de aanwijzing op de verpakking. De blad houdende binnen bonsai voedt u het hele jaar door. Bladverliezende binnen en buiten bonsais krijgen voeding vanaf het voorjaar tot en met het najaar.

Verpotten

Kleine boompjes worden eens in de twee jaar en grotere eens in de drie of vier jaar verpot. Gebruik hiervoor altijd speciale bonsaigrond. Haal de plant met kluit en al uit de pot door hem van onderen bij het gaatje los te maken. Haal dan voorzichtig ongeveer de helft van de grond rond de wortels weg. Zet daarna de kluit weer in de schaal met verse bonsaigrond en geef flink water. Voor het terugsnoeien van de wortels kunt u het beste een speciaal bonsaiboek raadplegen, want per soort is de behandeling verschillend.

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer