Menu
Webshop

Vleesetende planten

Vleesetende planten zijn grillig qua uiterlijk en met hun bijzondere vorm vallen ze enorm op. Dit gecombineerd met hun vrolijke kleuren maakt ze erg aantrekkelijk voor kleine spinnetjes en insecten die de plant vervolgens opeet. Met een vleesetende plant haal je dus een prachtige, exotische plant en een vliegenvanger inéén.

Er zijn veel verschillende vleesetende planten, maar de meest bekende zijn de venusvliegenvanger (Dionaea muscipula), Sarracenia, zonnedauw (Drosera) en bekerplant (Nepenthes). De venusvliegenvanger vangt zijn prooi  door razendsnel zijn jachtbladeren dicht te slaan. De zonnedauw vangt haar prooi met kleverige bladeren met tentakels. De Sarracenia en nepenthes hebben lange bekervormige bladeren waarin ze insecten vangen.

Herkomst

Van oorsprong komen vleesetende planten voor in moerasachtige gebieden met een stikstofarme bodem en veel vocht. Nepenthes is vooral in Zuidoost-Azië te vinden, Sarracenia en venusvliegenvanger kom je voornamelijk in Noord-Amerika tegen. De zonnedauw kun je op elk continent vinden, behalve Antarctica.

Nepenthes

De Nepenthes heet ook wel de bekerplant, een naam die hij dankt aan de bijzondere vorm van zijn bladeren. Deze bekervormige bladeren zijn prachtig om te zien, maar dodelijk voor de prooien van de Nepenthes. Deze worden erin gelokt door de geur van nectar, om vervolgens naar beneden te vallen en te worden verteerd.

Sarracenia

Evenals de Nepenthes vangt de Sarracenia haar prooien door middel van een val in een soort beker. Het grote verschil is echter dat de bekers van de Sarracenia van de grond omhoog lopen. Hierdoor ziet een Sarracenia eruit als een vrolijk bosje gekleurde klarinetten. Deze klarinetten zijn echter zeer effectief in het vangen van vliegen en andere insectjes.

Venusvliegenvanger

De venusvliegenvanger is misschien wel de meest bekende en meest spectaculaire vleesetende plant. Als er een insect of spin over de bladeren heen loopt, klappen de bladeren dicht waardoor de prooi gevangen zit. De plant is slim genoeg om niet gefopt te worden, hij klapt namelijk pas dicht als er zes testharen twee keer worden aangeraakt. Bij een enkele aanraking klapt de venusvliegenvanger dus niet dicht.

Zonnedauw

Zonnedauw klinkt als een heel onschuldig plantje, maar schijn bedriegt. De naam dankt deze plant aan de kleverige, glinsterende druppel aan het uiteinde van de rode tentakels van het plantje. Deze druppel vangt kleine diertjes, vervolgens wordt het slachtoffer naar het bladoppervlak geduwd om te worden verteerd.

Verzorging vleesetende planten

  • Standplaats: Vleesetende planten aanbidden de zon en staan dan ook graag op een plek in het raamkozijn op het zuiden in huis. Een plek in de schaduw is geen optie.
  • Water geven: Doordat vleesetende planten oorspronkelijk uit een moerassig gebied komen is het belangrijk om dit thuis na te bootsen. Plant ze in een zure, vochtige grond en besproei ze af en toe met water voor een optimaal effect.
  • Verzorging: Af en toe kan het gebeuren dat de bladeren en kelken bruin kleuren. Dit is niet erg maar het is wel belangrijk dat je deze verwijderd, deze kunnen namelijk schimmel veroorzaken. Plantenvoeding is voor vleesetende planten niet nodig. Doordat ze hun eigen eten vangen krijgen zij zo hun voedingsmiddelen binnen. Let er wel op dat je de vleeseters geen stukjes vlees geeft. Hier kunnen ze namelijk niet tegen waardoor de plant uiteindelijk kan gaan rotten. Het kan gebeuren dat in de winter alle vallen komen te vallen. Geen zorgen, als je de plant goed verzorgt komen deze in het voorjaar weer terug.
  • Verpotten: In het voorjaar is het voor de plant fijn dat ze in een grotere pot worden geplant. Zo kan de plant verder groeien en heeft hij weer nieuwe voedingsstoffen.

 

Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om alle Potchrysantsoorten te bekijken.

 

 

Vleesetendeplant2
Vleesetendeplant1
Vleesetendeplant3
09.vleeseters.9
09.vleeseters.7
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer