Menu
Webshop

Yucca elephantipes

Palmlelie

De Yucca komt uit een hele grote familie van Agave-achtige waar ook de Cordyline, Dracaena en Beaucarnea toe behoren. De Yucca elephantipes staat bekend om zijn stoere uiterlijk met dikke bladeren waarop het uiteinde voorzien is van een scherpe punt. De bladeren kunnen zowel uit de aarde groeien als op een stam. De Yucca is een trage groeier en groeit gemiddeld zo’n 30 centimeter per jaar.

Oorsprong van de Yucca

Oorspronkelijk komt de Yucca voor in warme en droge gebieden. Denk hierbij aan Noord-  en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Deze plant werd veel gebruikt op koffieplantages. Daarbij was hij handig om de koffieplanten van schaduw te voorzien.

Yucca soorten

Het Yucca assortiment is vrij klein. De meest bekende is de Yucca elephantipes. Deze naam heeft hij gekregen omdat de stam op de poot van een olifant lijkt. Hij is verkrijgbaar in verschillende vormen, namelijk met één of meerdere stammen of zonder stam.  De Yucca elephantipes ‘Jewel’ heeft lichter blad.

Andere bekende varianten zijn o.a. de Yucca aloifolia, Yucca rostrata en de Yucca flaccida. Waarvan de laatste twee ook vaak in de tuin geplant worden. 

Yucca verzorging

  • Water: De Yucca heeft niet veel water nodig. Af en toe een scheutje is voldoende. Let er wel op dat je niet te veel water geeft om het rotten van de wortels en stam te voorkomen. Als de plant wordt verwaarloosd kan de Yucca in bloei komen te staan.
  • Standplaats: De Yucca staat graag op een lichte standplaats. Van mei tot en met oktober kan de kamerplant prima buiten op een zonnige plek staan. Laat de kamerplant hier wel langzaam aan wennen. Krijgt de Yucca bruine bladeren? Dan staat de kamerplant op een te lichte plaats.
  • Snoeien: Lelijke bladeren kunnen weg worden geknipt. Wil je de Yucca helemaal snoeien? Wacht dat tot het winter is.
  • Giftig: Helaas zijn de sappen van de Yucca wel giftig, let hier dus goed op met kinderen en huisdieren.
  • Yucca stekken: Als de Yucca groter wordt kan er in de lente een scheut van de stam worden gesneden. Het is belangrijk dat de stam nog bladeren overhoudt. Snijd de stam zo’n 7 á 10 centimeter lang. Plaats de stek 3 tot 5 dagen op een droge plek voordat je deze in de grond plaatst. Doop de stek eerst in stekpoeder voor je hem in de grond zet. Het heeft wat geduld nodig maar je hebt er een prachtige kamerplant bij!
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer