Menu
Webshop

Zamioculcas

Woonplant van de maand januari

De Zamioculcas
De Zamioculcas Zamiifolia is onderdeel van de familie van de Araceae, beter bekend als de aronskelkachtigen. De Zamioculcas is een vaste plant met geveerde bladeren die zo’n 40 tot 60 cm lang kunnen worden. Aan de dikke stengels groeien gladde, glanzende donkergroene bladeren. Bloeien doet de zamioculcas zelden, alleen als hij sterk verwaarloosd wordt bloeit hij als techniek om te overleven. Bij de bloei groeien er aronskelkachtige bloemen vanaf de basis van de plant.

De zamioculcas behoort nog niet zo lang tot het woonplantassortiment, eigenlijk pas sinds 1996. Dit komt doordat de plant pas halverwege de jaren negentig werd ontdekt. De natuurlijke omgeving van de plant bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika, in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar. Dankzij ambitieuze Nederlandse kwekers is de plant nu ook als exoot voor in de woonkamer verkrijgbaar. De kweek van de zamioculcas is op zich niet heel lastig, maar het kost veel tijd, aangezien de zamioculcas heel langzaam groeit. Er zijn inmiddels wel technieken ontwikkeld om de kweek sneller te maken, zodat er in een redelijke tijd goede planten kunnen worden geleverd.

Verzorging zamioculcas
De zamioculcas heeft niet heel veel aandacht nodig, het is een sterke overlever die wel wat verwaarlozing kan hebben. Het is dus de ideale plant voor drukke mensen, studenten en iedereen zonder groene vingers.
 
Een paar verzorgingstips:

  • De Zamioculcas houdt van een lichte plek maar kan ook tegen een plaatsje in de halfschaduw.
  • Een kamertemperatuur van 18-22°C is perfect voor de zamioculcas. Zet de plant niet te koud, ook al kan hij dat waarschijnlijk wel aan.
  • Wat echt funest is voor een zamioculcas is een voetbad. De kluit mag tussen gietbeurten door een beejte indrogen. De plant heeft namelijk veel eigenschappen die ook te vinden zijn bij succulenten. Zo overleeft de zamioculcas ook droge perioden.
  • Eens in de maand plantenvoeding geven en het blad regelmatig besproeien met lauw water.
  • Oude bladeren kunnen eventueel worden verwijderd. Bij voldoende licht zullen er nieuwe bladeren worden gevormd.
  • De ondergrondse knollen kunnen heel veel kracht bevatten en potten laten barsten. Het is daarom nodig om de Zamioculcas te verpotten voordat het zover is.
  • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras. Let er wel op dat de plant niet in de volle zon staat en dat het niet kouder wordt dan 12°C.
  • De plant is alleen ter decoratie en niet geschikt voor consumptie.
1zamioculcas_202021_med
1zamioculcas_20204_med
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer