Menu
Webshop

Kruidentuintje

De meeste soorten kruiden komen uit landen rond de Middellandse Zee. Het zijn naast smaakmakers in uw maaltijd ook mooie tuinplanten. Zowel in de volle grond als in een pot voelen ze zich thuis. Ze vragen wel om een zonnige plek, hier komen de geuren extra tot hun recht. 

Kruidentuintjes zijn al eeuwen oud, vroeger werden de kruiden in vakken omringd met Buxus geplant. Ook tussen andere planten doen kruiden het goed. Een haagje lavendel, gamander (Teucrium) of tijm is ook erg leuk. Maak in grote potten combinaties met kruiden of zet ze per stuk in één potje. Zelfs een ‘hanging basket’ is geschikt voor kruiden.

Tip: In een vak met kruiden komt in het midden een pot met een laurier (Laurus nobilis) op stam helemaal tot zijn recht.

Kruidentuintjes_zijn_al_eeuwen_oud.

Bieslook

Eén van de gemakkelijkste en bekendste kruiden is bieslook. Het is een winterharde uiensoort die prachtige paarse bloemen geeft. Zelfs een plek in de halfschaduw neemt dit smakelijke kruid voor lief. Gesnipperde bieslook is heerlijk over tomaat, in soepen en over gebakken aardappelen.

Peterselie

Peterselie is een van de meest gebruikte keukenkruiden. Dit tweejarige kruid groeit het best op een plek met halfschaduw. Peterselie is heerlijk als smaakmaker, maar wordt ook vaak gebruikt als garnering.

Kruidenboter recept

Met kruiden uit eigen tuin kun je heel gemakkelijk zelf kruidenboter maken. Lekker voor bij de barbecue! 

Kruidenboter_recept

Basilicum

De geurende blaadjes van basilicum worden steeds meer in de keuken gebruikt. De verse blaadjes zijn heerlijk in combinatie met tomaat, vleesgerechten en in dressings en sauzen. Zet dit eenjarige kruid het liefst in een pot op een zo zonnig mogelijke plek.

Tijm

Dit winterharde kruid blijft het hele jaar groen. In mei en juni geeft Tijm kleine paarse bloemetjes die bijen aantrekken. Tijm staat het liefst op een droge zonnige plek. Dit kruid is heerlijk in marinades en past goed bij visgerechten.

Oregano

Oregano oftewel Marjolein is eigenlijk een meerjarig kruid, maar overleeft in Nederland meestal de winter niet. Net als Tijm, staat Oregano graag op een droge zonnige plek. Dit kruid is onmisbaar op pizza’s en heerlijk in combinatie met tomaat, aardappelen en groenten.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft in de winter een beschutte plek nodig om te overleven. Zelfs bij aanraking komt de specifieke geur vrij die al snel aan de Italiaanse keuken doet denken.

Provençaalse marinade

Een marinade is natuurlijk het lekkerst met kruiden uit eigen tuin! Deze heerlijke Provençaalse variant past eigenlijk overal bij.

Marinade_recept

Salie

Salie (Salvia) is een prachtige vaste plant met mooi grijs blad. In juni verschijnen de bloemen en na de bloei kunt u de plant wat terug knippen, zodat hij mooi compact blijft. Salie wordt, spaarzaam, gebruikt bij gebakken vis en ragouts.

Dille

Door zijn ijle groei is dille heel geschikt om bijvoorbeeld met rozen te combineren. Dille wordt vooral bij visgerechten gebruikt.

Munt

Munt groeit heel snel en kun je daarom het best in een pot zetten en niet in de volle grond. Tijdens warme periodes heeft munt veel water nodig, maar in de winter mag de plant niet te nat staan. Van Marokkaanse munt kun je heerlijke muntthee maken, maar deze groene munt is ook erg lekker in sauzen en bij lamsvlees.

In onze Life & Garden winkels vindt u nog veel meer kruiden. Onze medewerkers helpen u graag bij het kiezen en kunnen desgewenst uitleg geven over de verzorging.

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer