Menu
Webshop

De waterneutrale tuin

Hoe zorg je ervoor dat de tuin niet onderloopt na een regenbui en hoe zorg je ervoor dat de tuin ook na een lange droogte nog bewaterd kan worden? Gezien de toenemende wisselvalligheid van het weer zijn dit belangrijke vraagstukken. Je wilt natuurlijk wel dat je tuin een regenbui overleeft. 

 

Wateropvang

Een simpele manier om ervoor te zorgen dat de tuin niet onder water komt te staan is door water op te vangen. Je kan dit natuurlijk doen met een regenton, maar ook een vijver kan een oplossing zijn. 

Een regenton is de simpelste oplossing, deze zet je in de tuin, sluit je aan op de regenpijp en je slaat water op. Dit water kan later weer worden gebruikt om de tuin mee te sproeien. Als het een tijd droog is geweest, heb je dus altijd een watervoorraad achter de hand.

Een vijver als oplossing voor wateroverlast klinkt vreemd. Meer water om water op te vangen lijkt klinkklare onzin. Een vijver zit echter nooit tot aan de rand vol, dus er kan altijd water bij. Afhankelijk van de grootte van de vijver kun je dus veel water opvangen. Een voordeel aan een vijver is dat het vaak voor het oog ook prettig is om te zien. 

 

Ontstenen

Als je tijdens een regenbui naar buiten kijkt zul je zien dat het water vooral op de stenen paden niet de grond in kan. De meeste stenen zijn niet poreus, dus water stroomt van de stenen af richting de rest van de tuin. De grasranden rond de stenen krijgen dus dubbel zo veel water. Dit is eenvoudig op te lossen door de stenen paden uit de tuin te halen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, stenen zorgen er namelijk voor dat je stabiel door de tuin kan lopen. 

Gelukkig zijn er alternatieven die wel stabiel zijn, maar ook water doorlaten. Enkele voorbeelden zijn grindpaden en houtsnippers. Water kan gewoon tussen grind en houtsnippers doorstromen de bodem in, zo zal wateroverlast veel minder snel voorkomen.

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer