Menu
Webshop

Grondbedekking in de tuin

Tijdens het inrichten van de tuin is het belangrijk om rekening te houden met eventuele paden in de tuin. Je wilt natuurlijk wel een gestructureerd pad naar de voor- en/of achterdeur hebben. Zo hoef je niet elke keer met je nette schoenen door het gazon. De vraag is alleen: hoe wil je dat dit pad eruit ziet? Wil je grind, tegels of heel wat anders? In dit blog geven we verschillende opties zodat jij de juiste keuze kan maken voor jouw tuinpad.

Tegels

Tuintegels zijn een klassieke, nette manier om de paden mee aan te leggen. Het is stabiel, netjes en goed te onderhouden. Veel mensen kiezen dan ook voor deze optie. Om zelf een tegelpad aan te leggen is echter lastig. Een ander nadeel aan tegels is dat ze geen water doorlaten. Als je veel last hebt van zware regenval in de tuin, raden wij dan ook aan om een andere manier te gebruiken om je pad mee te maken

Grind

Grindpaden zijn wel waterdoorlatend en zullen dus wateroverlast tegengaan. Ook zijn grindpaden minder moeilijk zelf aan te leggen. Een kenmerk van grind is echter dat het los ligt. Dit brengt echter een paar nadelen met zich mee. Zo zal grind onbewust ook buiten het pad terechtkomen, zeker als je fijn grind hebt. Zo zul je op ongewenste plekken ook grind vinden. Een ander nadeel is dat je voetstappen in grind vaak duidelijk hoort. Dit kan aan de andere kant ook een voordeel zijn, zo hoor je bijvoorbeeld de postbode aankomen al voordat hij bij de deur is. Economisch gezien is grind een stuk aangenamer dan tegels, omdat de prijs van grind lager is, en omdat je op aanlegkosten kan besparen. 

Schelpen

Een alternatief op grind is een pad van schelpen. De manier van aanleggen is hetzelfde, alleen het materiaal is anders. Schelpen hebben daarom ook weer een aantal voor- en nadelen ten opzichte van grind. Zo hebben schelpen scherpere randen. Dit zorgt ervoor dat slakken niet over je pad heen zullen kruipen, die houden niet van scherpere randjes. Dit geldt echter ook voor mensen die graag op blote voeten lopen. Schelpen kunnen best wel prikken, dus zonder schoenen lopen wordt niet aangeraden. Voor de tuin zijn schelpen ook stimulerend. Ze geven kalk af, dit voorkomt de groei van mos en houdt de zuurgraad op peil. Een schelpenpad zal wel veel onderhoud vereisen. Om het mooi te houden zal het af en toe bijgevuld moeten worden en er zullen waarschijnlijk veel stukjes buiten het pad terecht komen.

Houtsnippers

Als je een ecologische manier wilt om je tuinpad mee aan te leggen, zijn houtsnippers perfect voor jouw tuin. Het geeft direct een meer natuurlijke look en tuindieren als vogels, eekhoorns en egels zullen er ook blij van worden. De meeste houtsnippers zijn bijproduct van de houtindustrie en zijn dus duurzaam. Een nadeel van houtsnippers is dat het langzaamaan verteert. Je zal het dus wel moeten bijvullen. Dit verteren is echter wel goed voor de planten in de tuin, het brengt namelijk organisch materiaal de grond in. De planten gebruiken dit weer als voedingsstof.

Boomschors

Boomschors lijkt misschien ongeveer hetzelfde als houtsnippers, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn een paar belangrijke verschillen. Zo blijft boomschors veel langer liggen dan houtsnippers, waardoor je het minder vaak hoeft te verversen. Een bijkomend voordeel van sommige soorten boomschors is dat ze nog de geur van de boom hebben. Zo kun je dus een mooi pad hebben wat ook nog eens lekker naar dennenbos ruikt.

Wat is het beste materiaal voor mijn tuinpaden?

Dat is een vraag die wij niet voor jou kunnen beantwoorden, dat hangt van jouw voorkeur af. Ben je op zoek naar een strak, stevig en stabiel pad? Dan zijn tegels waarschijnlijk de beste optie voor jou. Als je meer voor een natuurlijke tuin gaat, zijn houtsnippers of boomschors misschien een betere optie. Met een beetje planning en nadenken is alles mogelijk. 

Pad3
Pad1_1
Pad4
Pad2
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer