Menu
Webshop

Tuin bemesten: hoe en wanneer

Planten, bomen en struiken bloeien en groeien beter en worden minder snel ziek als ze extra voeding krijgen. Daarom is het belangrijk dat u ze regelmatig en met de juiste voeding bemest.

Meststoffen

Er zijn twee groepen meststoffen: organische en anorganische:

  • Organische mest is natuurlijke mest en bestaat uit plantaardige en dierlijke resten. Het voordeel van deze langzaam werkende mest is dat de planten of het gazon niet kunnen verbranden. Ook verbetert organische meststof de bodemstructuur.
  • Anorganische mest is kunstmest. Dit werkt snel en heeft als nadeel dat de planten of het gazon kunnen verbranden. Bij sommige soorten kunstmest heeft u een seizoen lang geen omkijken meer naar de plant. Vooral voor planten in potten is dit handig.


Wanneer mesten?

Als het in het voorjaar niet echt meer vriest kunt u mesten. De planten beginnen dan te groeien en kunnen optimaal van de voeding gebruik maken. Rozen en het gazon vragen meerdere keren per jaar om mesten. Ook planten in bakken en potten hebben extra voeding nodig. Eenjarige zomerbloeiers en fuchsia’s bloeien langer en beter als u ze bemest. Een goede potgrond bevat voldoende mest voor 4 tot 6 weken.

Specifieke meststoffen

Niet iedere plant heeft genoeg aan normale mest. Daarom is er speciale gazonmest, buxusmest, rozenmest en hortensiamest met aluin om de bloem de mooie blauwe kleur te geven. Ook enkele kamerplanten stellen specifieke eisen, zo is er mest voor cactussen, orchideeën, en bonsaisoorten.

Mest toedienen

De meeste meststoffen dienen opgelost in water aan de plant gegeven te worden. De verpakking geeft de juiste hoeveelheid aan. Een gieter met maatindeling is een handig hulpmiddel, evenals de bij Life & Garden verkrijgbare apparatuur die aan te sluiten is op een universele tuinslangaansluiting.

tip: De grond langs en onder een haag is vaak droog en arm, vergeet hier niet te mesten!

In de vestigingen van Life & Garden krijgt u het juiste advies om uw planten, bomen en struiken te bemesten. Kom gerust langs, wij helpen u graag!

Gazonmest houdt uw gazon in topconditie
Bemeste tuinaarde geeft uw planten extra voeding
Verzorg uw rozen met speciale rozenmest
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer