Menu
Webshop

Verschil potgrond en tuinaarde

Sta je weleens in het tuincentrum bij die grote hoek vol met potgrond en tuinaarde en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan deze blog, hierin leggen we alles uit wat je moet weten over potgrond en tuinaarde.

Potgrond in border?

Potgrond bestaat uit verschillende componenten, ze is zo samengesteld dat het precies voldoet aan de behoefte van bepaalde planten. Daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten. Kijk daarom goed naar welke planten je in de tuin aanplant en pas daar de potgrond op aan. Potgrond is dus niet alleen geschikt voor in potten, maar ook om planten in de border aan te planten.

Tuinaarde is toch ook potgrond?

Nee, dit is een veel gemaakte fout. Tuinaarde is een samenstelling van zand en organische stof. Dit maakt dat tuinaarde zwaar is. Het is prima om je borders mee op te hogen, of je tuin. Maar is niet geschikt om planten in te planten. Het is niet luchtig genoeg waardoor de wortels van de planten er niet goed in groeien. Tuinaarde heeft een zure PH-waarde en is daardoor voor veel planten niet geschikt als ondergrond.

Welke grond is dan wel geschikt?

Heel vaak staat op de zak al aangegeven waar je de potgrond het beste voor kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het zaaien en stekken van groente en kruiden, het aanplanten van fruitbomen en –planten, het aanplanten van zuurminnende planten (zoals Azalea), of voor de siertuin en mediterrane tuin. Sindskort is er een nieuwe lijn potgrond op de markt van Prickels. Deze lijn bestaat uit slechts 3 soorten grond die geschikt zijn voor bijna alle toepassingen! Meer informatie over de Prickels potgrond vind je hier.

En waar zijn die Hydrokorrels dan goed voor?

Hydrokorrels, wat doen ze precies? Als je planten in een pot zet, binnen of buiten, zorg dan altijd dat er een goede laag Hydrokorrels onderin ligt. Als een plant water krijgt, zakt dit water naar beneden, hierdoor wordt de potgrond een harde massa. Door de Hydrokorrels blijft de grond luchtiger. De Hydrokorrels nemen het teveel aan water op en geven dit ook weer af wanneer nodig. Let er wel op dat een pot die buiten staat altijd gaten moet hebben, zodat bij een hevige regenbui het te veel aan water weg kan lopen.

Kom je er niet uit? Onze potgrondspecialisten staan voor je klaar in onze tuincentra!

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer