Menu
Webshop

De Eucalyptus

De Eucalyptus is een prachtige grijsblauwe boom die oorspronkelijk uit Australië komt. Hier komt het in allerlei klimaten en in allerlei vormen voor. Zo zijn er eucalyptusstruiken die goed gedijen in de woestijn, maar er zijn ook enorme eucalyptusbomen die leven in regenwouden. Ook staan eucalyptusbomen bekend als het lievelingseten van koala’s. Deze beesten eten alleen maar eucalyptus, maar ook niet alle soorten. Er zijn zo’n 30 soorten eucalyptus die door de koala worden gegeten. In Nederland hoef je daar niet bang voor te zijn, het zal zelden voorkomen dat er een koala van jouw eucalyptus zal snoepen.

Eucalyptus in Nederland

De originele Australische eucalyptussoorten uit de woestijn en het regenwoud zullen het niet zo goed doen in Nederland. Toch kun jij een eucalyptus in de tuin hebben, zonder dat het Nederlandse klimaat hoeft te veranderen. Er zijn namelijk winterharde soorten die ons klimaat aankunnen, deze komen oorspronkelijk uit de koudste regio’s van Australië en Tasmanië en kunnen tot 22 graden onder 0 overleven. De meest voorkomende soort in Nederland is de Eucalyptus gunnii ‘Azura’. Deze naam Azura dankt deze soort aan zijn mooie azuurblauwe bladeren. Deze zijn eerst rond van vorm maar worden later meer sikkelvormig.

Variatiemogelijkheden

De Eucalyptus Azura zal graag willen groeien, als je dit laat gebeuren krijg je op een gegeven moment een flinke boom krijgen. In het wild worden sommige Eucalyptusbomen groter dan 100 meter hoog. In Nederlandse tuinen zal dit niet zo snel gebeuren, maar een boom van 6 á 7 meter kan zo gebeuren. Als je de Eucalyptus goed bijsnoeit zal hij niet zo’n grote boom worden, maar eerder op een struik gaan lijken.

Verzorging

De eucalyptus is gewend aan australische klimaten, dus het liefst staat hij de hele dag in de volle zon. Geef hem dus een plek waar hij veel zon kan ontvangen. Een eucalyptus heeft niet veel water nodig, aangezien hij een hele hoop water opslaat in zijn blaadjes. De plant hoeft dus niet besproeid te worden. Teveel water is niet goed, daar kunnen de wortels niet tegen. Het is aan te raden om in de winter de grond vrijwel droog te houden. Verder is het belangrijk dat de bodem goed lucht- en waterdoorlatend is, zo kunnen de wortels aan hun voedingsstoffen komen. Eens per 14 dagen bemesten met universele meststof is voldoende.

Leuke feitjes over de Eucalyptus

  • De eucalyptus ruikt heerlijk, het heeft een frisse mint-achtige geur. Als je wel eens naar de sauna gaat zal je deze geur wel herkennen.
  • Er zit veel vocht in de blaadjes, waar je zelf eucalyptusolie van kan maken
  • De takken van de Eucalyptus kunnen worden gebruikt in boeketten om een mooie azuurblauwe kleur toe te voegen.
  • De mooie takken van de eucalyptus kunnen ook binnen als decoratiemateriaal worden gebruikt om een exotische, natuurlijke sfeer te creëren. Je kan hem in een vaas zetten, op een bord leggen of er een krans van maken.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer