Menu
Webshop

Rozen snoeien

Een van de meest tot de verbeelding sprekende bloemen is de roos. Het zijn dankbare planten met vaak een enorm lange bloeitijd. Snoeien houdt de roos jong en daarom is een jaarlijkse knipbeurt nodig om gezonde en krachtige planten te krijgen.
In de eerste weken van maart kunt u de rozen snoeien, maar alleen als het niet vriest. Dit klusje lijkt moeilijk maar met een scherpe snoeischaar en een paar stevige tuinhandschoenen bent u goed voorbereid. Hieronder leggen we u per rozensoort uit hoe u deze het beste kunt snoeien.

De basisprincipes om rozen te snoeien

Rozen houden van lucht en licht. Hoe beter de zon en de wind tussen de takken kunnen spelen, des te mooier en gezonder zal de roos worden. Begin daarom eerst met de dode takken weg te knippen. Deze herkent u aan de donkerbruine tint en aan het feit dat ze heel gemakkelijk afbreken. Van takken die elkaar kruisen en elkaar dus belemmeren in de groei, haalt u de dunste weg. Nu kunt u aan het eigenlijke snoeien beginnen.

Knip altijd met een korte, schuine snede. Snoei boven een oog (een oog is een geringe verdikking op de tak). Kies altijd een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Op die plek maakt de roos nieuwe scheuten en zo blijft het ‘hart’ van de plant open en kunnen zon en wind er vrij spel hebben.

Is de knipbeurt achter de rug, strooi dan meteen aan de voet wat rozenmest.

Grootbloemige rozen

Deze rozen hebben vaak gevulde bloemen die apart op de steel staan. Ze bloeien tot in de nazomer. Een bekende, grootbloemige roos is de roze ‘Queen Elisabeth’. U kunt ze vooral in de bloemborder toepassen. Hoogte: 75 tot 200 cm. Bij het snoeien knipt u deze rozen terug tot op drie á vier ogen.

Trosrozen

Trosrozen hebben meerdere bloemen per steel. Heel bekend is de witte ‘Sneewittchen’ en de roze ‘Bonica’. Deze rozen zijn heel geschikt om in rozenperken te gebruiken. Eventueel kunt u ze planten in een carré van buxushagen. Hoogte 50 tot 100 cm. Bij het snoeien knipt u deze rozen terug tot op drie á vier ogen.

Rozen op stam

Veel rozen worden ook op stam geleverd. U kunt dan een perk, al of niet beplant met rozen, een verticaal accent geven door er in het midden een roos op stam tussen te plaatsen. Rozen op stam worden net zo gesnoeid als tros- en grootbloemige rozen. De entplek zit bij deze rozen aan het eind van de lange steel waar de takken uitkomen. U knipt de takken tot drie á vier ogen terug. Bij deze rozen gaat het vooral om de vorm. Houd daarom met snoeien het model in de gaten.

Miniatuurrozen

Miniatuurroosjes zijn heel geschikt om in potten en bakken te zetten. Heel bekend en rijk bloeiend is de roze ‘The Fairly’ die natuurlijk ook in de border tot zijn recht komt. Hoogte: 20 tot 40 cm. Bij deze kleine rozensoorten zijn de ogen lastig te ontdekken als u ze wilt snoeien. Knip deze soorten tot ongeveer vijf á tien cm boven de grond af.

Klim- of leirozen

Echt klimmen doen deze rozen niet. Ze maken wel lange takken die gemakkelijk aan te binden zijn. Ze moeten daarom altijd in hun klimtocht geholpen worden. Kies de kleur die past bij uw huis of schutting en bij de ander beplanting van uw tuin.

De functie van een lei- of klimroos is dat hij de hoogte in groeit. De doorgaande hoge takken laat u dan ook met rust. De zijtakken op de hoofdtak knipt u terug tot op ongeveer 2 cm. Komen er op den duur te veel ‘doorgaande’ takken, zaag dan de oudste, de leeftijd is aan de donkere kleur te herkennen, bij de grond af.

Tip: Zet eens bij uw klimroos een clematis in dezelfde tint of kies een keur die mooi contrast geeft. De vorm van de roos en de bloem van de Clematis passen wonderwel bij elkaar.

Life & Garden biedt een groot assortiment rozen. Wij geven u graag persoonlijk advies bij het snoeien van uw rozen.

Rode roos
Fuchsia roze roos
Gele roos
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer