Menu
Webshop

Sfeermakers in de tuin: klimplanten

Klimplanten horen zeker thuis in een piepklein tuintje, want op de grond nemen ze relatief weinig ruimte in. Een oud houten schuurtje krijgt een extra romantische uitstraling met een klimplant. Een huis begroeid met klimmers krijgt een landelijk tintje.

Klimmen in de zon of in de schaduw

De keuze in klimplanten is erg groot. Klimhortensia (Hydrangea petiolaris), klimop (Hedera), Duitse pijp (Aristolochia) en kamperfoelie (Lonicera) kunnen flink wat schaduw verdragen. Maar ook voor een zonnige standplaats is de keuze in klimmers groot: blauwe regen (Wisteria), trompetbloem (Campsis), druif (Vitis) en kiwi (Actindia).

Wilde groeiers

Klimplanten hebben een verschillende groeikracht. Bruidsluier en hop (Humulus) groeien zo snel dat ze beter niet te dicht tussen andere planten kunnen staan. Deze soorten zijn vooral geschikt in een wat wildere tuin waar ze hun gang kunnen gaan.

Clematis

De mooie bloemen van de clematis stelen de show. Om maandenlang van de bloemenzee te genieten, zet u meerdere clematissen bij elkaar die een verschillende bloeitijd hebben.

Klimmers planten

Plant de klimplanten een stukje van de gevel vandaan. Let erop dat het regenwater de plant goed kan bereiken. Het is raadzaam om de grond te verbeteren met potgrond, hiermee geeft u de klimmer een betere start. Ook dient u, vooral in het begin, de plant op tijd water te geven.

Niet elke klimmer kan de weg omhoog zelf vinden. Sommigen hebben wat hulp nodig. We adviseren u in onze vestigingen graag hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Zelfhechtende klimplanten zoals klimop, klimhortensia en wingerd (Parthenocissus) hebben hechtwortels of zuignapjes waarmee ze zichzelf aan de muur hechten. Gevelstenen hebben daar niet van te lijden, maar u kunt deze klimmers beter bij houten kozijnen weghouden.

Klimmend fruit

Heeft u in uw tuin geen ruimte voor fruitbomen of struiken dan zijn vruchtdragende klimplanten een uitkomst. Zet op een zonnige plek eens een braam (Rubus), druif, kiwi of Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasus).

Tip: Veel klimmers houden van gezelschap. Zet eens verschillende klimmers bij elkaar. Samen zorgen ze voor veel sfeer in de tuin.

In uw Life & Garden vestiging vindt u vele verschillende soorten klimplanten. We geven u graag advies op maat speciaal voor uw tuin.

Passiflora klimplant
Witte clematis
Hedera is een ideale klimplant
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer