Menu
Webshop

Siergrassen

Wilt u uw tuin een natuurlijk tintje geven dan zijn siergrassen hier erg geschikt voor. Siergrassen zijn verkrijgbaar met verschillende bladkleuren en combineren mooi tussen vaste planten of langs een vijver.

Siergrassen combineren

De bladkleuren van siergrassen variëren van grijs, groen, geel tot zelfs blauw. Kiest u voor één soort dan komen de siergrassen bijvoorbeeld in een border tussen de vaste planten pas echt mooi tot hun recht. Tip: zorg ervoor dat je voldoende afwisseling hebt in je border door planten met verschillende kleuren, vormen en hoogtes te combineren. Siergrassen geven uw tuin een rustige en natuurlijke uitstraling en zijn een mooie groene toevoeging aan je border. Vooral in de herfst kunt u optimaal genieten van de mooie bladkleuren die in het herfstlicht ontstaan.

Solitaire grassen

Er zijn diverse hogere siergrassoorten die op hun mooist zijn als er geen andere planten omheen staan. Solitair in de tuin met voldoende ruimte om zich heen ontwikkelen ze zich tot prachtige blikvangers. Prachtriet (Miscanthus) kan 1,5 meter hoog worden en is verkrijgbaar in verschillende soorten. Pampasgras (Cortaderia) kan zelfs een hoogte van 2 tot 3 meter bereiken. Afdekken tegen wintervorst is wel een must voor deze planten.  

Grassoorten op een zonnige plaats

Heeft u een zonnige plek in de tuin dan kunt u de volgende siergrassen hier met een gerust hart planten:

  • Struisriet (Calamagrostis acutiflora) heeft bruine, slanke aren en wordt 150 cm hoog
  • Morgensterzegge (Carex grayi) blijft in een zachte winter mooi groen en wordt niet hoger dan 50 cm
  • Vingergras (Panicum virgatum) heeft een luchtige, vertakte bloeiwijze en groeit door tot 120 cm
  • Lampenpoetsergras (Pennisetum) heeft langwerpige aren aan de 70 cm hoge smalle bladeren
  • Blauwgras (Sesleria) wordt 50 cm hoog en vormt grote pollen
  • Vedergras (Stipa barbata) heeft een dofgroen blad en groeit tot 60 cm hoogte

 

Bodembedekkende siergrassen

Een aantal siergrassen is zeer geschikt om de bodem van uw tuin mee te bedekken. Denk bijvoorbeeld aan Zegge (Carex morrowii ‘Variegata’). Dit is een mooie groenblijvende plant met een bont blad. Zwenkgras (Festuca scoparia), ook wel Schapengras genoemd, bedekt uw bodem als een dicht tapijt. Zwenkgras is er in het groen, maar ook in een mooie blauwe kleur (Festuca glauca).  

Bamboe

Bamboe wordt vaak rondom een vijver, bij een rieten scherm of op een houten terras geplaatst. Met hun zacht, ruisend blad geven ze uw tuin een mooi, vaak oosters accent. Zwarte bamboe (Phyllostachys nigra) wordt met zijn sierlijke overhangende stengels wel zo’n 2 tot 4 meter hoog. De populairste bamboesoort is tegenwoordig de Fargesia murieliae. Deze soort is zo populair, omdat hij in tegenstelling tot veel andere bamboesoorten niet woekert. De Fargesia murieliae is ook erg geschikt om als haag/afscheiding te gebruiken. 

In onze winkels helpen we u graag bij het uitkiezen van uw favoriete siergrassen en geven we persoonlijk advies.

Carex_mix
Miscanthus
Siergras
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer