Menu
Webshop

Vaste planten: het fundament van uw tuin

Vaste planten zijn de basis van uw tuin. In het voorjaar verschijnt het frisse groen en beginnen ze aan hun groei- en bloeitijd. In het najaar sterven de meeste soorten boven de grond af, maar de wortels onder de grond blijven leven. De plant houdt dan een ‘winterstop’. In het voorjaar begint de cyclus weer van voren af aan.

Kies de plek zorgvuldig: veel zon of juist in de schaduw

Vaste planten hebben hun eigen wensen wat betreft het aantal zonuren. Op het plantenetiket op het potje staat met een symbool aangegeven of de plant met volle zon (6 uur zon), half-schaduw (4 uur zon) of schaduw (2 uur zon) genoegen neemt. Als u zich aan deze instructie houdt, is het belangrijkste werk gedaan.

Vaste planten in een border

Vaste planten komen het best tot hun recht in groepen. Kies daarom voor minimaal drie stuks of meer, al naar gelang de grootte van de tuin. Oneven aantallen staan over het algemeen het meest natuurlijk. U krijgt een mooi evenwichtig beeld als u behalve op de hoogte ook op de bloem- en bladvorm let. Zet de lage planten vooraan de hogere soorten op de achterste rij. Wordt een plant hoger dan verwacht? Geen nood, u kunt hem in het voor -of najaar uitgraven en hem een andere plek geven.

Altijd bloeiende planten

De bloeitijd staat op het plantetiket vermeld. U kunt het dan zo uitkienen dat er altijd iets bloeiends te zien is door planten met verschillende bloeitijden af te wisselen in uw tuin. Het is altijd handig om het plantenetiket naast de plant te steken. Vooral in het voorjaar als er nog weinig boven de grond staat, is zo’n geheugensteuntje handig.

Vaste planten opbinden

In het voorjaar en in de zomer kan het flink waaien. Er zijn speciale ringen en steunen die zorgen dat de planten ondanks de wind mooi overeind blijven staan. Het beste resultaat krijgt u als de steunen al vroeg rond de planten worden gezet. Mei is hiervoor de beste tijd. De planten groeien in deze periode zo snel dat er van de ‘hulpmiddelen’ na een dag of wat al niets meer te zien is.

Vaste planten in de winter

In het najaar kunt u vaste planten gewoon laten staan. Ze hoeven niet afgeknipt te worden. Veel soorten hebben ook in het najaar en winter een functie. De uitgebloeide bloemen hebben een mooi silhouet en met een laagje sneeuw of rijp worden ze helemaal prachtig. De meeste soorten vaste planten zijn goed winterhard en zullen zelfs een strenge winter gemakkelijk overleven.

In onze winkels helpen we u graag een border samen te stellen en geven we advies op maat.

Aster_mystery_lady_trio_compacte_plant_met_verrassende_nieuwe_kleuren_en_lange_bloeitijd.
Vaste_planten_komen_het_best_tot_hun_recht_in_groepen.
Lithodora_diffusa_heavenly_blue_oftewel_steenzaad_parelzaad_heeft_een_prachtige_blauwe_kleur.
Vaste_planten_het_fundament_van_uw_tuin
Hortensias_geven_veel_kleur_aan_uw_tuin_en_heben_een_lange_bloeitijd.
Vaste_planten_zijn_de_basis_van_uw_tuin.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer