Menu
Webshop

Welke haag moet ik kiezen?

Er zijn zoveel soorten hagen dat het lastig kan zijn om te kiezen. Een haag kan dienen als erfafscheiding, windkering of om minder fraaie zaken uit het zicht te houden. Maar welke haag is geschikt voor jouw tuin? Dit hangt helemaal af van jouw wensen. In deze blog beschrijven we een aantal richtlijnen bij het kiezen van een haag. Voor persoonlijk advies kunt u ook langskomen in een van onze tuincentra.  

Groenblijvende haag

Het is aan te raden om te kiezen voor een groenblijvende haag. Deze haag behoudt namelijk in de winter zijn blad en ziet er dus het hele jaar mooi groen uit. Groenblijvende hagen zijn bijvoorbeeld de Buxus, Hulst en Laurier. Verder kunnen ook coniferen, zoals de Taxus, als haag gebruikt worden. Houdt er wel rekening mee dat de Taxus giftig is.

In een ‘normale’ winter blijft de Liguster ook groen, maar bij een winter met strenge vorst kan de haag zijn blad verliezen. De Beukenhaag wordt bruin in het najaar, maar houdt zijn blad in de winter.

Onderhoudsvriendelijke haag of snelgroeiende haag

Een onderhoudsvriendelijke haag is handig als je niet veel tijd of zin hebt om veel onderhoud aan de haag te hebben. Aan de andere kant groeit een onderhoudsvriendelijke haag wel erg langzaam, dus je moet wel geduld hebben voor je een mooie, volle haag hebt. De Taxus is een langzaam groeiende haag.

Een snelgroeiende haag daarentegen is veel sneller vol en hoog. Daarentegen heeft deze haag veel meer onderhoud nodig. De Laurierhaag is een veelgebruikte snelgroeiende haag.

Hoeveel haagplanten per meter?

De hoeveelheid haagplanten per meter is afhankelijk van de grootte van de plant. Gemiddeld zijn er drie tot vier planten per strekkende meter nodig. Bij een planthoogte van 60 cm gebruikt u vijf tot zes planten en bij een planthoogte van 80 tot 100 cm slechts drie stuks.

Een haag planten in 7 stappen

  1. Span een lijn tussen twee palen waar de haag moet komen.
  2. Graaf langs de lijn een sleuf en verbeter de grond met potgrond.
  3. Leg de planten op gelijke afstand langs de sleuf.
  4. Verwijder eerst de gaaslap of de container die vaak rond de kluit van de haagplant zit.
  5. Zet de planten rechtop in de sleuf en stort de grond over de wortels.
  6. Trap de aarde goed aan en kijk nog eens of alle planten op dezelfde afstand en in dezelfde lijn staan. Zo niet, dan kunt u dit nog corrigeren.
  7. Geef de heg ruim water en bemest hem in het voorjaar.
 

Haag snoeien: hoe en wanneer

Om gemakkelijk de haag te kunnen snoeien, is het handig om een strook langs de haag vrij te houden en niet te beplanten. De meeste haagsoorten worden tweemaal per jaar gesnoeid. De eerste keer in juni en de tweede keer in augustus/september. U kunt hiervoor een ‘gewone’ heggenschaar gebruiken.

Er is bij Life & Garden volop keuze in heggenscharen en elektrisch gereedschap om uw haag in topconditie te houden.

Laurierkers
De taxus wordt vaak als haag ingezet
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer