Menu
Webshop

Wilg - Salix

De Wilg (Salix) is een mooie aanwinst voor tuin of terras. Bij sommige soorten reiken de takken omhoog, terwijl bij de Treurwilg de takken stijlvol omlaag hangen. De Wilg bloeit met zilverwitte katjes, daarna zullen groene blaadjes verschijnen en in de winter zijn de stengels okerkleurig. De Salix voor in de tuin is een kleinere variant van de grote knot- en treurwilgen die je ziet in parken en langs wegen en oevers.

De Wilg is een klassieker uit de lage landen die zich heeft verspreid over de koudere delen van West-Europa. De plant is winterhard en houdt van een vochtige grond en veel licht. Meestal zijn de wilgenstruikjes op een hoge stam geënt, zodat ze goed gecombineerd kunnen worden met vrolijke onderbeplanting. Combineer de Wilg bijvoorbeeld met Primula, violen of narcissen. 

Soorten wilgen

Er zijn zo’n 400 soorten wilgen. De bekendste soort wilg in het assortiment voor in de tuin is de Salix caprea ‘Kilmarnock’, oftwel de kleine treurwaterwilg. Deze soort heeft een hoge stam waaraan de twijgen met katjes naar beneden hangen. Andere soorten wilgen die bekend staan om hun katjes zijn de arbuscula, helvetica en subopposita. Wilgenkatjes trekken door het stuifmeel nuttige bijen en hommels aan. Verder heb je nog de Japanse of bonte wilgen die geliefd zijn door hun bladkleur. Dit zijn bijvoorbeeld de Salix ‘Flamingo’ en de Salix ‘Nakuro Hishiki’, die beiden kleine oranjeroze blaadjes hebben. Dan heb je ook nog de Kronkelwilg (Salix babylonica ‘Tortuosa’) waarvan de takken veel gebruikt worden rondom Pasen.

Verzorging Wilg

  • Standplaats: De Wilg kan zowel in de volle zon als in de schaduw staan.
  • Grond: Wilgen zijn oeverplanten en staan daarom graag altijd in lichtvochtige grond.
  • Snoeien: De Wilg kun je snoeien na de bloei in juni. De bonte wilgen moeten gesnoeid worden in juni en september.
 

Wil je meer informatie over Wilgen of kom je er graag één uitzoeken, kom dan langs in een van onze Life & Garden winkels.

Salixhoog
Salixdetail
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer