Menu
Webshop

Groene Dakbedekkers

Tuinplant van de maand oktober

Planten op het dak, het klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is het niet. Het heeft een heleboel voordelen die ervoor zorgen dat het eigenlijk dé perfecte dakbedekking is. Daarom geven we ze in de maand oktober wat extra aandacht door ze te benoemen tot tuinplant van de maand, ook al zijn het stiekem dakplanten.

Soorten dakbedekkers

In de categorie dakbedekkers zijn er drie planten die het meeste voorkomen, namelijk vetkruid, steenbreek en huislook. De eerste komt voor op het hele noordelijk halfrond, terwijl steenbreek en huislook voornamelijk in bergachtige gebieden als  Alpen, Dolomieten en Kaukasus te vinden zijn. Vetkruid is in het wit, geel of rood verkrijgbaar en heeft naast bodembedekkende cultivars ook wat hogere varianten. Steenbreek wordt niet hoger dan 15cm en groeit in prachtige rozetten met bloemen in de kleuren wit, roze en rood. Huislook bloeit met prachtige lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die zo’n 10 centimeter boven de rozet uitsteken.

Deze drie planten zijn allemaal succulenten, ook wel vetplanten genoemd. Ze slaan dus allemaal water op in hun bladeren, stengel of wortel om het te bewaren voor latere droge periodes. Dit maakt ze ideaal voor op een dak om een paar redenen. Zo hoef je ze geen water te geven, want dat bewaren ze zelf. Alleen als het heel lang droog is kun je er even de tuinslang op zetten. Daarnaast nemen de succulenten regenwater op. Bij een heftige regenbui zal er dus een hoop regenwater worden opgeslagen op het dak, waardoor het niet allemaal de tuin in loopt en jij minder wateroverlast zal hebben.

Milieu

Een groen dak is ook goed voor het milieu en de leefomgeving. De planten nemen namelijk Co2 uitstoot op om het te filteren en er zuurstof van te maken. Ook trekt een groendak nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders, en al snel zullen er vogels volgen. Zo draag jij met je groene dak bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

Als deze voordelen je nog niet hebben overgehaald, zijn er nog genoeg persoonlijke redenen om een aantal dakbedekkers aan te schaffen. Zo is een groendak erg goed isolatiemateriaal. In de winter houdt het groendak het huis warm, terwijl het in de zomer ervoor zorgt dat het koel blijft. Dit scheelt weer energiekosten. Ook omgevingsgeluiden worden goed gedempt door de planten op het dak, zo zal het rustiger zijn in huis. Er is dan nog één reden om je dak te bedekken met groene dakdekkers, en dat is dat het er gewoon verfrissend en goed uitziet.

Verzorging

Na al deze positieve kanten van de dakbedekkers zou je verwachten dat er ook een waslijst aan nadelen en een enorme gebruiksaanwijzing zou komen, maar dat valt mee. De verzorging is heel simpel. Twee keer per jaar onkruid weghalen, als het te droog is even de tuinslang erop en eens per jaar bemesten is alles wat je hoeft te doen. Het aanleggen is vrij eenvoudig, alsof je een grasmat aanlegt op een schuin oppervlak.

Alle soorten daken zijn geschikt voor groene dakbedekkers, denk dus niet alleen aan het dak van je huis, maar bijvoorbeeld ook aan het dak van het schuurtje of vogelhuisje.

 

 Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om alle groene dakbedekkers te bekijken.

T10rotsplanten_1b_med_1
T10rotsplanten2019_8_1_med
T10rotsplanten_2_med
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer