Menu
Webshop

Olijfboom

Tuinplant van de maand juli

Olijfbomen doen meteen denken aan een warm land rond de Middellandse zee. Dit zit hem deels in de typerende knoestige stam en de olijfgroene blaadjes. Deze kenmerkende verschijning zie je veel in de zuidelijke Europese landen, maar in je tuin zal een olijfboom juist flink opvallen.

Soorten Olijfbomen

De meest bekende soort olijfboom is de Olea europaea. Dit is de albekende variant die je veel in het zuiden van Europa ziet. Er zijn honderden verschillende varianten die worden gekenmerkt door de manier waarop ze groeien, de hoeveelheid olijven die ze produceren en de omgeving waarin ze het best groeien. In Nederland is de meest voorkomende variant in de tuin de Olea europaea ‘Lessini’. Deze variant is zo populair doordat hij tegen zowel winterse omstandigheden als ziektes bestand is.

Verzorging Olijfbomen

  • Standplaats: De olijfboom staat het liefst op een warme, zonnige plek.
  • Water geven: De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg er wel voor dat het water weg kan lopen. Let op! Als de bladeren beginnen te krullen is dat een teken dat de plant te nat staat.
  • Voeding: Van maart tot en met september is het groeiseizoen voor de olijfboom. Tijdens deze periode mag de plant een beetje plantenvoeding krijgen, maar niet al te veel. Bij twijfel een beetje minder, want bij deze plant is het liever te weinig dan te veel.
  • Vorst: De grotere en stevigere olijfbomen kunnen zeker vorst tot -5° Celsius doorstaan. Bij lagere temperaturen wordt er aangeraden om de plant af te dekken om schade te voorkomen.
  • Snoeien: Het beste voor de plant is om in het vroege voorjaar te snoeien, zo wordt de vorm mooi gehouden en wordt de groei gestimuleerd.
  • Kuipplant: Als de olijf wordt gebruikt als kuipplant, let dan goed op dat het water weg kan lopen. Ook is het beter om de plant vorstvrij te laten overwinteren.
 

Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om een mooie olijfboom uit te zoeken.

Olijfstaand1
Olijfstaand2
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer