Menu
Webshop

Sleeping Beauties

Tuinplant v/d maand januari

De Sleeping Beauties zijn de tuinplanten van de maand januari. Onder Sleeping Beauties wordt de Kornoelje (cornus), Viburnum en het pronkklokje (Enkianthus) verstaan. In de winter zijn de planten hun bladeren en bloemen/besjes kwijtgeraakt en zijn de fraaie en soms gekleurde takken mooi zichtbaar. Deze planten zijn vroege bloeiers en bieden het hele jaar door hun schoonheid. 

Soorten Sleeping Beauties

Viburnum

Er zijn veel verschillende soorten Viburnums. Er zijn soorten die het gehele jaar groen blijven, maar ook varianten die voor de helft van het jaar groen blijven en soorten die hun blad helemaal verliezen. De Viburnum tinus is een populaire plant aangezien zij de gehele winter bladhoudend is en prachtige sneeuwballen geeft met witte schermen. In het najaar zal dit soortje prachtige staalblauwe bessen laten zien. De Viburnum daviddi is ook wintergroen en is een compactere struik met groffer blad en robuuste bloemen. De varianten Viburnum x burkwoodii en V. bodnantense zijn naaktbloeiers die in de winter alleen bloemen geven. Later zal er aan deze soorten blad komen.

Kornoelje

De Kornoelje komt in veel verschillende varianten voor. De meest bekende vorm is de Cornus mas. Deze geeft aan het einde van de winter kleine gele bloemetjes. Dit is een van de weinige heesters die zo vroeg bloeit. In de maand april verdwijnen de bloemetjes en komt het blad tevoorschijn. De Cornus sanguinea en de Alba zijn te herkennen aan de mooie gekleurde takken in de kleuren rood, oranje, geel of zwart. Deze varianten bloeien aan het einde van de lente.

Pronkklokje

Het pronkklokje behoort tot de heidefamilie van de Erica, Calluna en de Rhododendron. De Enkianthus Campanulatus bloeit vanaf eind april tot mei prachtige hangende trossen met klokjes. Deze bloemen zijn er in de kleuren wit, roze of rood of een mix van deze drie. In de winter verliest het Pronkklokje haar bladeren. Doordat de takken recht omhoog groeien is de struik zelfs in de winter een prachtige verschijning.

Verzorging Sleeping beauties

  • Standplaats: Zowel de Viburnum, de Kornoelje en het Pronkklokje houden van een warme omgeving. De beste standplaats is dan ook in de volle zon. Mocht je de plant graag een plekje geven in de halfschaduw dan is dit ook mogelijk. Plaats de plant zo diep mogelijk in de grond met zo min mogelijk planten eromheen. Zo kunnen de wortels goed groeien.
  • Voeding: Zowel de Viburnum, als het Pronkklokje staan graag in een humusrijke grond. Het is belangrijk dat de grond een beetje zuur en niet te droog is. Voor de Kornoelje is elke soort grond geschikt. Het is goed om de planten jaarlijks te bemesten. Zo hebben ze voldoende voeding om door te groeien.
  • Snoeien:Voor de Kornoelje is het goed om deze te snoeien in de maand maart of als de plant is uitgebloeid. Voor de Viburnum en het Ponkklokje is dit niet nodig.

 

In onze Life & Garden winkels kun je het assortiment van de Viburnum, Kornoelje en Pronkklokje bekijken en geven we je graag persoonlijk advies.

 

 

Viburnum_koernoelje_pronkklokje
Viburnum_koernoelje_pronkklokje2
Viburnum_koernoelje_pronkklokje1
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer