Menu
Webshop

Voorjaarsbloeiers

Tuinplanten van de maand februari

Voorjaarsbloeiers brengen de tuin al vroeg in het seizoen tot leven. Daarom zijn ze ook verkozen tot tuinplant van de maand februari. We lichten deze maand vier voorjaarsbloeiers uit, namelijk de hazelaar (Corylus avellana Concorta), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (Primula aucalis) en  het blauwkussen (Aubrieta). De laatste twee bloeien later in het jaar ook nog een keertje. De hazelaar zorgt dan voor een mooi groen decor. Deze tuinplanten verrassen dus niet alleen in de lente, maar het hele jaar door.

Soorten voorjaarsbloeiers

Sleutelbloem - Primula
De sleutelbloem heeft stevige blaadjes die een prachtige, heldergroene kleur hebben. De bloemetjes van deze vaste plant kleuren vaak vrolijk in wit of pastelkleuren, maar ook in felle kleuren als rood en paars. Sommige sleutelbloemen hebben zelfs twee kleuren. Ze worden rond de 10 á 15 cm hoog en circa 20 cm breed. Ook hebben ze een warmgeel hartje om insecten te lokken. Deze voorjaarsbloeier kan uitstekend leven in bakken, volle grond of rotstuinen. Bloeitijd: april t/m mei.
 
Blauwkussen - Aubrieta
Deze bodembedekker is een sterke plant die het ook goed doet in bakken. De naam doet denken dat deze plant altijd blauw is, maar dat is niet zo. Deze voorjaarsbloeier is namelijk ook in het paars, lila, violet roze en wit verkrijgbaar. Voor deze vaste plant geldt dat hij graag droog en warm staat en dat hij uitstekend in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating kan leven. Deze plant blijft laag, ongeveer 10-15 cm, maar kan in de breedte tot wel 60 cm groeien. Bloeitijd: april t/m juni.
 
Scheefkelk - Arabis
De scheefkelk wordt vooral aangeboden in de kleur violet. De meest voorkomende soort is de Arabis caucasica, maar er zijn veel andere soorten met een iets andere kleur of een iets ander blad. Deze voorjaarsbloeier gedijt het best op lichte plekken met een vrij arme grond. Deze plant is mooi te combineren met bijvoorbeeld blauwkussen. De kleuren matchen goed met elkaar en samen vormen ze een vrolijk tapijtje van bloemen. Ook de afmetingen lijken op elkaar. Bloeitijd: mei t/m juni.
 
Hazelaar - Corylus
De Hazelaar is een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit. Hij wordt het meest aangeboden als kronkelhazelaar. De takken van deze plant hebben dezelfde vorm als een kurkentrekker. De kurkentrekkertakken zijn op zichzelf al bijzonder, en dan bloeien er ook nog hangende slingers met gele bloemetjes op. Daarna komt pas het zachtgroene blad. De Hazelaar is een trage groeier en wordt daarom vaak op een onderstam van een gewone hazelaar geënt. Dit dient als hulpmotor voor de stam.
 

Verzorging voorjaarsbloeiers

  • Standplaats: Voorjaarsbloeiers staan graag in de zon, maar ook in de halfschaduw kunnen ze goed leven. Geef de planten de ruimte: blauwkussen, sleutelbloem en scheefkelk moeten zich in de breedte kunnen ontwikkelen en hazelaar moet rondom kunnen kronkelen.
  • Water: Voor alle voorjaarsbloeiers geldt dat de grond het water goed moet kunnen afvoeren en dat de planten in bakken of kuipen meer water nodig hebben dan in de volle grond.
  • Voeding: De Hazelaar heeft wat meer voeding nodig dan de bodembedekkers.
  • Snoeien: Scheefkelk en Blauwkussen na de bloei flink terugsnoeien, zodat ze later in het jaar nog een keer zullen bloeien. Bij de Sleutelbloem en Hazelaar hoef je alleen dood materiaal te verwijderen. Als je een Hazelaar te drastisch snoeit, kost dat hem vaak zijn krullen.
Voorjaarsbloeiers
Scheefkelk
Kronkelhazelaar_corylus
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer