Menu
Webshop

Vuurdoorn

Tuinplant van de maand oktober

De Vuurdoorn (Pyracantha) zorgt in het najaar voor vlammende kleuren in de tuin. Dan verschijnen er namelijk vrolijke besjes aan deze struik. Maar ook de rest van het jaar is de  Vuurdoorn mooi. In de winter wordt hij namelijk groen, en rond mei en juni bloeien er allerlei crèmekleurige bloemen aan deze struik. Zo biedt de Vuurdoorn het hele jaar rond schoonheid in de tuin.

Vuurdoorn als struik of klimplant

De Vuurdoorn is verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo kun je hem neerzetten als struik of als klimplant tegen een muur of schutting laten groeien. De Vuurdoorn is familie van de roos en dat verklaart natuurlijk ook waarom hij doorns heeft. Door deze doorns kunnen kleine zangvogels de Vuurdoorn gebruiken als nestplaat. De doornen zijn namelijk een natuurlijke bescherming tegen katten en grotere vogels. De bessen van de Vuurdoorn zijn niet geliefd bij vogels, dus ze blijven lekker lang aan de plant hangen, totdat de echte voedselschaarste begint. Dan zullen vooral merels en lijsters de besjes eten. De Vuurdoorn heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee. Hierdoor wordt hij veel gebruikt als kleurrijke heester met besjes.

Verzorging van de Vuurdoorn

De verzorging van de Vuurdoorn is erg makkelijk, omdat hij weinig onderhoud nodig heeft. Met onderstaande tips kan het bijna niet misgaan.

  • Standplaats Vuurdoorn: De Vuurdoorn kan zowel in de zon, schaduw als halfschaduw goed gedijen. Zorg er echter wel voor dat de Vuurdoorn in een rijke, goed doorlatende grond staat.
  • Water geven: Alleen jonge Vuurdoorns en Vuurdoorns die als kuipplant worden gebruikt, hebben regelmatig water nodig.
  • Vuurdoorn snoeien: De plant kan flink groeien en tot wel 5 meter hoog worden. Het is het beste om de Vuurdoorn te snoeien aan het einde van de winter, zodat de Vuurdoorn niet verwildert.
 

In onze Life & Garden winkels kun je het assortiment Vuurdoorns bekijken en geven we je graag persoonlijk advies.

Vuurdoornoranje
Vuurdoornhoog
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer