Menu
Webshop

Kerstsparren

Tuinplant van de maand december

Zo rond de kersttijd heeft iedereen wel een kerstboom in huis, maar wist je dat een kerstboom in de tuin ook erg mooi kan staan? De spar (Picea) en de zilverspar (Abies) zijn echte smaakmakers in december, maar ook de rest van het jaar kunnen ze veel bijdragen aan de hoeveelheid groen. Elke spar heeft een eigen persoonlijkheid, en er zijn veel sparren om uit te kiezen. Zo heb je wonderschone sparren met een blauwgrijze gloed op de naalden. Deze bomen lichten extra op in het maanlicht. Ook zijn er sparren die rechtstreeks uit een Japanse tuin lijken te komen. Hoe jouw tuin er ook uitziet, er is altijd wel een spar die voor meer groen en interessante focuslijnen kan zorgen.

Herkomst

De Zilverspar is wild te vinden in de Kaukasus en Klein-Azië, maar er zijn ook soorten die in Korea, Japan en Noord-Amerika leven. De spar is in grote delen van Noord-, Centraal- en Oost-Europa te vinden, maar ook in grote delen van Azië kun je deze boom in het wild tegenkomen.

Assortiment Sparren

Officieel is de spar een winterharde naaldconifeer. Dit houdt in dat een spar zonder moeite de winter doorkomt. Dat moet ook wel, aangezien hij in het wild in koude gebieden leeft. In de tuin betekent dit dat je altijd een groene boom hebt staan, ook in de winter. Er zijn veel verschillende sparren, met verschillende vormen. Een spar kan een klassieke sparvorm hebben, mat gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar er zijn ook sparren met een bal- of piramidevorm of sparren met hangende takken. De bekendste vormen van de spar worden hieronder genoemd: 

De Groene Fijnspar (Picea Abies) wordt het meest verkocht. Het is een typische kerstboom die vanaf een hoogte van 50cm aangeboden wordt. Deze spar wordt vaak zonder kluit aangeboden, waardoor de boom op een kerstboomstandaard of kruis moet worden gezet. De sierwaarde van deze boom zit vooral in de bezetting van de takken en de vorm van de boom. Het enige nadeel aan de boom is dat hij na een tijdje vaak veel naalden verliest. Dit kan worden uitgesteld door een boom op kluit te kopen, of door de spar in een standaard met water te plaatsen.

Als je op zoek bent naar een compacte boom, is de Dwergspar (Picea Glauca ‘Conica’) de perfecte boom voor jou, deze kleine boom heeft een piramidevorm met sierlijke groene naalden die dicht op elkaar staan. De naalden staan uit naar alle zijden, waardoor de boom erg vol lijkt. De Dwergspar ruikt ook een beetje naar zwarte bessen. Sommige grote maten worden in volle grond gekweekt en vervolgens potgedrukt. De meeste kleinere maten zijn echter potgeteeld en worden veel verhandeld dankzij hun handzame formaat, het is dan ook de ideale minikerstboom.

De Servische Spar (Picea Omorika) is een slanke, sierlijke boom met elegante takken in een compact formaat. De naalden van deze boom zijn 1 á 2 cm lang en zijn heldergroen aan de bovenkant en blauwgroen aan de onderkant. Hierdoor lijkt het alsof deze boom een blauw waas heeft. De naalden van deze boom blijven beter aan de boom zitten dan bij de groene fijnspar. Als je deze plant als kluitplant haalt, kan hij als solitairboom in de tuin 8-10 meter hoog worden.

Assortiment Zilversparren

De zilverspar heeft lange, platte naalden en dankt zijn naam aan de grijsgroene kleur van de naalden, waar soms een zilveren waas over zit. Op de takken van de zilverspar staan kegels die deels uit elkaar vallen, maar waarvan de kern altijd blijft staan. Afhankelijk van welke soort het is, groeit de zilverspar in een smalle pilaarvorm of een klassieke kerstboomvorm. De meest belangrijke zilversparren worden hieronder uitgelicht:

De Zilverspar (Abies Nordmannia) is misschien beter bekend als de Nordmann. Deze boom wordt steeds populairder als kerstboom, maar ook als kerstgroen is deze zilverspar mateloos populair. Deze populariteit heeft de boom te danken aan de prachtige kleur, glimmend groen aan de bovenzijde en grijs aan de onderkant. De takken staan erg handig voor het inbrengen van kerstverlichting en -versiering. Deze plant kan uitgeplant worden in de tuin, maar let op, de Nordmann kan wel 20 meter hoog worden. 

De fraaie Blauwspar (Abies Pricera ‘Glauca’) dankt zijn naam aan zijn blauwgroene kleur. Deze zilversparsoort wordt vaak gebruikt als kerstgroen. De naalden van de boom zijn grof en zacht en de boom heeft een heerlijke frisse geur. De boom groeit langzaam en heeft sterke takken die ook zwaardere kerstverlichting aankunnen. De blauwspar is op een jonge leeftijd al mooi vol en rond.  

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Koreaanse Zilverspar (Abies Koreana) uit Korea, waar deze schitterende boom vooral in het uiterste zuiden voorkomt. In Nederland wordt deze boom voornamelijk als kerstboom gebruikt. Het bijzondere aan deze boom is dat hij al vroeg in het verkoopbare stadium purperblauwe kegels kan dragen. De naalden van deze spar zijn glanzend groen aan de bovenzijde, en zilverwit aan de onderzijde.

Verzorging kerstsparren

  • Kerstsparren kunnen zowel in de volle zon als in de schaduw staan.
  • Sparren en zilversparren staan graag in een lichtvochtige grond die matig voedselrijk is.
  • Sparren kunnen worden herplant, maar zorg er dan voor dat er een flinke kluit aan zit en dat de plant voldoende water en plantenvoeding voor heesters heeft gehad.
  • Voor de grootste kans op een doorstart is het raadzaam op de spar diep in te graven en extra water en voeding te geven.

Wil je een Kerstspar kopen? Kom langs in een van onze Life & Garden winkels om het assortiment kerstsparren te bekijken of neem een kijkje in onze webshop.

Staand
Staand3
Staand2
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer