Menu
Webshop

Blauwvaren

Phlebodium aureum ‘Blue Star’

Wat blijft de Blauwvaren, ook wel de Zinkvaren genoemd, toch een prachtige plant om te zien. Met zijn prachtige blauwe kleur weet hij je hart te veroveren en hij is ook nog eens gemakkelijk te verzorgen. Om die reden mag hij eigenlijk niet ontbreken in huis.

Oorsprong

In de natuur groeit de Blauwvaren in Zuid-Amerika en Florida. Daar groeit hij, net als de Tillandsia, in boomtoppen van verschillende oerwouden. Deze Phebodium is een epifyt. Dit houdt in dat de plant op een moederplant kan groeien zonder dat hij hier voedingsstoffen aan onttrekt.

Verzorging Blauwvaren

  • Water: Net zoals de andere varens staat ook de Zinkvaren graag in een licht vochtige grond. Zorg er wel voor dat er geen water in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen. Geef de kamerplant aan de zijkant kleine scheutjes water. Dit zorgt ervoor dat de plant niet kaal wordt. Als de grond na vijf dagen nog erg nat aanvoelt is het belangrijk om je watergift te minderen.
  • Luchtzuiverend: De Phlebodium is luchtzuiverend en dus ideaal voor op kantoor of in de woon- of slaapkamer.
  • Standplaats: De standplaats maakt voor de blauwvaren eigenlijk niet uit. Probeer er wel op te letten dat hij niet in de volle zon staat. Een plekje in halfschaduw is daarom het best. Probeer tocht te vermijden. 
  • Snoeien : De blauwvaren hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Als de plant een lelijk blad heeft kun je deze zo laag mogelijk wegknippen voor de sierwaarde van de plant.
  • Stekken: Als de kamerplant te groot wordt kun je ervoor kiezen om hem te verpotten, maar je kunt hem ook gemakkelijk stekken. Dit kun je het best doen door voorzichtig een stukje van de plant af te scheuren. Plant deze in een pot met nieuwe potgrond en je hebt er een prachtige kamerplant bij. 
  • Voeding : In het voorjaar en in de zomer kun je de Phlebodium maandelijks een scheutje plantenvoeding geven. Als de bladeren geel kleuren betekent het aan dat er te weinig voedingsstoffen in de grond zitten. Als dit gebeurt kun je het best de potgrond vervangen.
  • Verpotten: Als je de plant net hebt gekocht is het aan te raden om deze in een pot te planten die 20% groter is dan de kluit zelf. Het is aan te raden om de kamerplant eens in de 2 á 3 jaar te verpotten.
Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer