Menu
Webshop

Crassula

De crassula is een vetplant en hoort bij de familie Crassulaceae. Deze vetplant kan goed tegen een stootje en heeft dikke bladeren. Hierdoor is de kamerplant bestand tegen droge lucht en veel licht. Een ideale kamerplant voor mensen met minder groene vingers.

Oorsprong

De Crassula komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeit daar in zonnige, droge gebieden. Ook komt hij voor in het oosten van Afrika en op Madagaskar. Omdat hij droogte gewend is kan hij in de zomer gerust een week zonder water. In de wintermaanden kan dit zelfs oplopen tot 1,5 maand! Hij wordt ook weleens Jadeplant of zoals de Pachira “Geldboom” genoemd.

Verzorging Crassula

  • Water: Doordat de Crassula water opslaat in zijn bladeren en weinig vocht verdampt hoef je de kamerplant af en toe maar een scheutje water te geven. Let erop dat de grond eerst goed droog is voordat je een nieuwe scheut water geeft. In de zomer zal dit eens per week zijn en in de winter maximaal 6 weken. Als de bladeren van de Crassula rimpelen is dit het teken dat hij weer water nodig heeft. Sproeien zal niet nodig zijn. Om stof van de plant te verwijderen kun je hem besproeien met water. 
  • Standplaats: Crassula’s staan het liefst op een zonnige plek in huis. Als je de kamerplant geleidelijk aan een plaats in de volle zon laat wennen dan kan hij hier vooral ’s winters prima blijven staan. In de zomer wordt het misschien te warm en is het aan te raden om hem wat verder van het raam te verplaatsen. Als de Crassula blad laat vallen is dit het teken dat hij te weinig licht krijgt. In de zomer kun je de kamerplant prima in je tuin of op je terras plaatsen. Let er wel op dat hij dan meer water nodig heeft.
  • Snoeien: De Crassula hoeft niet gesnoeid te worden. Mocht je dit toch graag willen doen zorg er dan voor dat je dit niet te rigoureus doet. De plant kan er namelijk snel kaal uit komen te zien. 
  • Verpotten: Als de wortels meer ruimte krijgen zal de Crassula gaan groeien. Ook kan de kluit dan meer vocht vasthouden. Zorg er wel voor dat je een pot gebruikt die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger.

Tot slot is de Crassula niet giftig en daarom geschikt voor huishoudens met kinderen en huisdieren.

Welke stijl
past bij
u?
Logo Life & Garden Typisch Doe de test
Modern Klassiek Landelijk Gezellig huidige stijl: Landelijk Lees meer